ארגז החול, החצר המקיפה את הגן ואפילו מבנה הגן עצמו ומתקני המשחקים; כל אלו עלולים לשמש מקומות מחבוא ומסתור למגוון מזיקים. הנה כמה דברים חשובים שכדאי לזכור.
דוח ארגון הבריאות העולמי, שהתפרסם בקיץ 2007, מחזק את הידוע: ילדים רגישים יותר לחומרי הדברה מאשר מבוגרים. הדוח מצביע על קשר בין חשיפה לחומרי הדברה בילדים, ובין בעיות התנהגותיות ונוירולוגיות, פגיעה במערכת החיסון, מחלות נשימה ואף פרקינסון. דוח בריאות קנדי נוסף, שהופק בחודש יוני 2007, קובע שזכרים רגישים אף יותר לחומרי הדברה מאשר נקבות.
לאור זאת, החל משנת 2008 נאסרו לשימוש בישראל חומרי הדברה מסוג זרחנים אורגניים (לעומת שאר העולם, בו האיסור החל לפעול כבר משנת 2005).
במקביל, כיום ניתן להשתמש גם בפתרונות הדברה ומניעה ידידותיים יותר – גם לילדים וגם לסביבה (הדברה ירוקה). הנה כמה מהם.
- ברגע שמתגלים חרקים עוקצניים בארגז החול בגן, כדאי להחליף את החול הישן בחדש. יש להקפיד על כך באופן קבוע.
- פתרון נוסף לבעיית מזיקים בארגז החול הוא שיטה אירופית חדישה, בה מחממים את האדמה ואת החול עד לחיסול החרקים המזיקים. כל זאת – ללא סיכון הילדים.
- כדי למנוע כניסת יתושים למבנה הגן, יש לוודא שכל חלונות הגן מרושתים ברשתות חרקים צפופות, שמאפשרות לאוויר להיכנס פנימה אך לא לחרקים.
- מאווררים המוצבים בנקודות אסטרטגיות ימנעו גם הם כניסה של חרקים מעופפים.
- מעבר לכך ניתן להשתמש בתמציות טבעיות, כגון לוונדר או נפית החתולים, שדוחים חרקים מסוגים רבים.
- פיזור של עלי דפנה בנקודות אסטרטגיות, יכול למנוע כניסה וחדירה של ג'וקים למבנה הגן.
- לא להשאיר אוכל טרי או ישן בצורה גלויה בשום פינה בגן. שאריות אוכל יש לארוז היטב בקופסאות אטומות, ואוכל שבו לא תשתמשו שוב יש לזרוק לשקיות אשפה אטומות ולפחי זבל מכוסים.
- יש לוודא שמבנה הגן נשטף בקביעות ושחפצים לא נערמים בערימות כאבן שאין לה הופכין.
- תאורה בצבע צהוב דוחה חרקים מעופפים, לעומת תאורה סגולה המושכת אותם. לחילופין ניתן להשתמש בתאורה סגולה לחיסול חרקים באמצעות מכשירים חשמליים. יש רק לוודא שהמחשמל נמצא הרחק ממקורות מזון וממקומות הכנתו.
- אם בגן יש פינת ליטוף, יש לוודא שכל חיות המחמד עוברות חיסונים תקופתיים קבועים וכן רחצה וניקוי. אם יש חתול מחמד בגן, יש להקפיד שגם הוא יהיה נקי מפשפשים, ובמקביל מקבלים "מכונת הדברה ביולוגית" נגד מכרסמים.
- ניתן להכין מלכודת יתושים אורגנית, באמצעות מילוי של בקבוק פלסטיק בחומר דביק המושך את החרקים פנימה.
- מדביר מזיקים מורשה רשאי להציב מלכודות פיתיון-ג'ל, המאפשרות לחסל ג'וקים וחרקים מזיקים אחרים ללא שאריות של רעל בסביבת הגן והילדים.
- ניתן לרכוש עצמאית מלכודות דבק וחרקים, דוקרני יונים ואמצעי הדברה ומניעה נוספים.
במידה שעדיין מעוניינים לבצע הדברה כהלכתה, יש לוודא שהמדבירים עובדים בהתאם לתקנות משרד החינוך (סעיפים 19.8 ו-19.9 כאן, וכן חוזר מנכ"ל ס"ח 3[ב] כאן). כמו כן יש לדרוש שכל הדברה תבוצע אך ורק עם חומרים ירוקים וידידותיים לסביבה, בעלי רמת רעילות נמוכה וללא ריח.
בהתאם להנחיות משרד החינוך, ריסוס יש לבצע רק בזמנים בהם הגן ריק מילדים, באמצעות חומרים המאושרים לשימוש על ידי מכון התקנים הישראלי. לאחר הריסוס יש לוודא שהמבנה מאוורר כראוי לפני כניסת הילדים. בנוסף יש להסביר לילדים כי במקום בוצעה הדברה נגד מזיקים.
בכל מקרה בו אינכם בטוחים מהי רמת הנגיעות של המזיקים, או באיזה מן האמצעים עליכם להשתמש – פנו מיידית למדביר מזיקים מורשה, והסבירו לו שמדובר בגן ילדים. מדביר ותיק ומנוסה יידע לתת את הפתרון המתאים ביותר, בהתאם להנחיות משרד החינוך.
הטיפים באדיבות דור הדברות – dorpest.co.il