בשנים האחרונות ניתן להבחין בפתיחות רבה יותר בארץ ובעולם, כלפי מודלים שונים של חיי משפחה. הצורך בהבאת ילדים לעולם לצד ההתפתחויות השונות שחלו בתחום הרפואה והפריון, הולידו מודלים חדשים של משפחות אלטרנטיביות, השונות מהמשפחה המסורתית. משפחות אלטרנטיביות אלו הופכות בשנים האחרונות ליותר ויותר נפוצות ולגיטימיות, והן מתבטאות בסוגים שונים של הורות: משפחות חד מיניות, משפחות חד הוריות ומשפחות שנוצרו במודל של הורות משותפת.
המודל האחרון – הורות משותפת – הוא אחד מההרכבים המשפחתיים הפופולריים ביותר שתופס תאוצה בשנים האחרונות. הכוונה היא למודל בו גבר ואישה שאינם חיים בזוגיות מחליטים להביא יחד ילד לעולם. מודל זה מאפשר לזוגות חד מיניים, וכן לרווקים ורווקות שטרם מצאו זוגיות, להגשים את חלומם ולהביא ילד לעולם. אחד האתגרים הגדולים עמו מתמודדים הורים לילד שנולד למשפחה אלטרנטיבית שכזו, הוא כיצד ומתי ניתן להסביר לילדים על המודל המשפחתי המיוחד אליו נולדו.
טיפים לשיחה עם הילדים
כמנהגם של ילדים, מגיע היום בו הילד מתחיל להסתקרן ולשאול שאלות על ההרכב המשפחתי שלו. שלב זה קורה בדרך כלל בסביבות גיל שלוש-ארבע, אז הילדים מתחילים ללכת לגן, פוגשים בילדים אחרים ומבינים שמשפחתם שונה מעט מיתר המשפחות של ילדי הגן. זהו השלב בו עולות שאלות כמו: כיצד באתי לעולם? למה המשפחה שלי שונה מאחרות? למה ההורים שלי גרים בבתים נפרדים? ועוד.
שאלות אלו מופנות אל ההורים, ועליהם להיות מוכנים וערוכים לענות עליהן, ולדעת כיצד לצייד את ילדיהם בתשובות המתאימות ובכלים להתמודד עם היותם שונים מחבריהם לגן. תכנון מראש יכול להפוך את השיחות הללו לחוויה חיובית ומקרבת, כל עוד דואגים לענות בכנות ובסבלנות. להלן מספר דגשים וטיפים לגבי אופן ההסבר אודות הורות משותפת.
ראשית חשוב להמתין לגיל המתאים, בו הסברים על מבנה המשפחה הם רלוונטיים ומתאימים ליכולת התפישה וההבנה של הילד. כמו כן, חשוב לגלות ערנות – הסקרנות לגבי הנושא מתעוררת בשלבים שונים, הראשון בהם בגיל הגן, אך היא יכולה לעלות גם מאוחר יותר; כל ילד בהתאם לקצב ההתפתחות שלו. אם עד סוף בית הספר היסודי הנושא לא עולה באופן טבעי, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע, כיוון שההימנעות עלולה לבוא ממקום של מצוקה. כמו כן כדאי לחשוב על שיחה יזומה.
בגילאים הצעירים חשוב לשים דגש בעיקר על הרגש ולהבהיר לילד בכל אופן – מילולי או פיזי – עד כמה הוא אהוב. אם דואגים להרעיף על הילד חום ואהבה, הוא יחוש ביטחון במקום שלו בעולם ובחברה, ללא קשר למבנה של התא המשפחתי שלו.
חשוב לשמור על כנות – גם אם הילד עדיין צעיר ולא לגמרי מוכן להסבר מפורט על משמעות ההרכב המשפחתי או האופן שבו נוצר, חשוב שהוא יקבל פרטים אמיתיים וכנים ככל האפשר. זאת תוך שמירה על אווירה של פתיחות וכנות, המאפשרת לו לחוש בנוח ולדבר על רגשותיו.
חשוב לשמור על גרסה אחידה: על ההורים להקפיד שהגרסה שהילד שומע, היא אותה גרסה המתקבלת אצל כל ההורים השותפים להורות המשותפת. כדאי לנסח גרסה אחת יציבה שתסופר על ידי ההורים, ותמנע בלבול הנגרם מפרטים שונים או מנקודות מבט שונות. חשוב גם לשתף את הגננת בגרסה שנבחרה, כך שתדע כיצד להתמודד עם הנושא או עם שאלות שיצוצו במסגרת הגן.
הכינו תשובות מראש. נסו לחזות את סוג השאלות שהילד ישאל, והכינו להן תשובות מוכנות מראש. ספרו את הסיפור המשפחתי שלכם באופן פשוט ובהיר ("שנינו רצינו בך מאוד ולכן בחרנו להביא אותך לעולם"). הקפידו על סיפור בסיסי ולא מסובך המתאים לגילו של הילד. ניתן להשתמש באמצעים כמו תמונות או קטעי וידאו של תהליך ההריון והלידה, כדי לספר את הסיפור.
ניתן להיעזר בספרי ילדים העוסקים בנושא זה. עם העלייה בכמות הילדים הנולדים למשפחות אלטרנטיביות, כמו במודל ההורות המשותפת, ישנה עלייה גם בצורך של ההורים במתן הסברים פשוטים לילדים צעירים במיוחד. ניתן למצוא כיום לא מעט ספרים העוסקים בסיפוריהם המיוחדים של משפחות חד הוריות, חד מיניות או משפחות של הורות משותפת. ספרים אלו עוזרים הן להורים והן לילדים להתמודד עם המצב בשפה המדברת בגובה העיניים של הילדים, בשילוב איורים וחוש הומור. כמו כן ניתן להיעזר בספרים מתחום לימודי חינוך מיוחד, המלמדים כיצד לספק הסברים פשוטים גם למצבים יותר מורכבים.
חשוב לשמור על תחושה של כבוד למודלים משפחתיים אחרים. כשמדברים עם הילד על הורות משותפת, רצוי שלא להשוות את המודל המשפחתי שלו למודלים אחרים ממקום של "מודל זה טוב יותר או פחות טוב". יש להסביר לילד שמשפחות מגיעות בכל הצבעים והצורות, ושכל המשפחות שוות ואוהבות. כך הילד יידע לקבל ולהבין את השונה ממנו, ויבין שבמשפחות של הורות משותפת יש לא פחות אהבה, חום ודאגה, ושהוא אהוב על ידי הוריו לא פחות מאשר במשפחות ממודלים אחרים.
בסופו של דבר, להסביר לילד צעיר מהי המשמעות של הורות משותפת, לא שונה בהרבה משיחות עם ילדים על זהות משפחתית העולות בכל משפחה, לא משנה מאיזה סוג. הדבר החשוב ביותר בשיחה, הוא להעביר לילד את המסר שהוא אהוב בלי כל קשר למבנה המשפחתי, ושבכל שאלה שתצוץ בעתיד הוא יוכל לפנות להורים. אם שני ההורים שלמים עם בחירתם ויענו בכנות על שאלותיו של הילד, הילד יוכל לקבל זאת בקלות ובטבעיות.