אומנם החורף כבר כאן, אבל זה לא אומר שאי אפשר לוודא שהילדים מוכנים כמו שצריך. הנה כמה הצעות שיסייעו לכם לעשות להם חורף חם ונעים.
חימום, ביגוד ומצעים
ישראל היא לא בדיוק אירופה, אבל גם אצלנו יכול להיות קר מאוד לפעמים. ילדים קטנים רגישים יותר לקור מאשר מבוגרים, ועלינו לוודא שהם לבושים היטב – גם בבית וגם לפני יציאה. געו בעורו של הפעוט – האם הוא קר? האם התינוק חסר מנוחה, בוכה או אפאטי? רוב הסיכויים שפשוט קר לו. אצל תינוקות חשוב במיוחד לחמם את הראש ואת כפות הרגליים. לפני יציאה מהבית השתמשו בכובעי צמר ובגרביים, בנוסף לביגוד החורפי הרגיל.
חשוב לזכור שאסור להגזים עם החימום בבית. טמפרטורה של 21 עד 23 מעלות בהחלט תעשה את העבודה, בלי לחנוק את יושבי הבית. בכל מקרה בו מחממים את הבית, רצוי להשאיר חלון פתוח כדי למנוע את ייבוש האוויר בבית (האוורור גם מונע העברת מחלות). אם משתמשים בתנורי גז, חשמל, נפט ועוד – יש להיזהר ולהציב אותם הרחק מהילדים כמה שניתן.
גם אמבטיה חמה היא אמצעי חימום מצוין לגוף, בעיקר כשמדובר בילדים שכבר הולכים לגן או לבית הספר ומתלכלכים מדי יום. אצל תינוקות ניתן לעשות אמבט חם מדי כמה ימים. כאשר מכסים את הילדים במיטותיהם בשעת השינה, חשוב לוודא שהשמיכה לא תעלה מעל לראשם, דבר שעלול לגרום לחנק. הצמידו את השמיכה סביב הרגליים והירכיים, וכך תמנעו מצב בו הילד מושך את השמיכה מעל לראשו.
אוכל ותוספי מזון
תנו לילדים פירות עשירים בוויטמין C – פרי הדר, תותים, קיווי ועוד. יש גם ירקות עשירים בוויטמין סי, דוגמת פלפל אדום (גמבה), במידה שהילדים לא רוצים לאכול עגבניות. כמו כן ירקות בצבעים לבנים מכילים תרכובות גופרית המחסלות נגיפים וחיידקים (כרובית, שום, קולורבי ועוד).
ניתן לרכוש תוספי מזון פרוביוטיים בצורת טיפות, אבקה או סוכריות, ואף ויטמינים בצורת סוכריות, סירופים ועוד. הדבר יקל על הילדים ליטול אותם, בלי להסתבך יותר מדי בניסיונות שכנוע (כמו שקורה פעמים רבות עם פירות או ירקות).
הימנעו מלתת לילדים יותר מדי מתוקים, שכן הם עלולים דווקא להחליש את הגוף. במקום הממתקים הרגילים תנו להם דברים בריאים יותר, כגון שוקולד מריר או שייק פירות. מאכלים הכוללים דבש (המכיל ויטמין C ונוגדי חמצון) או יוגורטים פרוביוטיים מסייעים למערכת החיסון הטבעית, ומאפשרים להימנע מלתת אנטיביוטיקה, שהורסת גם את החיידקים הטובים (והילדים אף עלולים לפתח לה עמידות אם השימוש בה מוגזם).
לא לשכוח לתת לילדים לשתות. העובדה שקר בחוץ עלולה להטעות אותנו גם כמבוגרים, וחוסר בשתייה בהחלט לא מסייע לגוף.
היגיינה וחיסונים
מחקרים הוכיחו ששטיפת ידיים בסבון וייבושן כהלכה, מונעים העברת חיידקי בטן במרבית המקרים. כמו כן יש להנחות את הילדים (ואת עצמנו, ההורים) להשתעל ולהתעטש כשאנו מכסים את האף והפה. לאחר מכן יש להשתמש בטישו חד פעמי, שכן מגבונים רב-פעמיים פשוט ממשיכים לצבור עוד חיידקים.
נקודה היגיינית שכבר הובהרה לפני כן – לאוורר את הבית. אומנם חורף וקר, אבל מוטב להשאיר חריץ בחלון שדרכו נכנס אוויר טרי שיחליף את האוויר המעופש המצטבר בחללי הבית הסגורים והמחוממים. זה בהחלט מונע מחלות.
חשוב מאוד לחסן את הילדים (ואת עצמנו), במיוחד נגד שפעת. יש להתייעץ עם רופא המשפחה ולקבוע מהו הטיפול הרצוי לכל אחד מבני הבית. ילדים מעל גיל שנתיים ניתן לחסן באמצעות תרסיס חיסון מיוחד. לאור כל השמועות בנוגע ליעילותם של חיסונים בשנים האחרונות, אל תתנו לאף שמועה לקבוע את צורת ההתנהלות שלכם; פשוט התייעצו עם רופא.
והעיקר שיהיה לנו ולילדים חורף חם ונעים.
* מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ אצל אנשי מקצוע