מתי בפעם האחרונה ליטפתם כלב או חתול? התחושה הנעימה הזו ויכולתה של חיית המחמד להתמסר למגע שלנו, הן בעלות השפעה עמוקה על הבריאות הפיזית והנפשית שלנו. מעבר לכך, חיות מחמד מפיגות את בדידותם של רבים ומאפשרות לשחרר מכאובים עצורים.
לא כל בני האדם נולדים שווים ביכולותיהם. ישנם אלו אשר יצליחו בהישגיהם הלימודיים והחברתיים טוב יותר מאחרים, אשר מתמודדים עם קשיים מסוגים שונים. המטרה שלנו, כהורים וכמחנכים, היא להקל על הקושי, ולמצוא פתרונות חלופיים שיסייעו להם בלמידה ובהסתגלות החברתית.
כיום יש אינספור שיטות להתמודדות עם קשיי למידה, זיכרון, התנהגות ועוד. אחת מהשיטות המסייעות לילד להתמודד עם הסיטואציות השונות, היא על-ידי יצירת מגע וקשר רגשי עם בעלי חיים. כמו כן הטיפול עצמו בחיית המחמד מקנה לילד ערכים דוגמת דאגה לזולת, ניקיון וסדר ועוד.
טיפול באמצעות בעלי חיים הוא שיטה תרפויטית הנהוגה כבר עשרות ואולי אף מאות שנים. במאמר שפורסם באתר מרפאת מאיו (ניו-יורק, ארה"ב), צוין שהשיטה טובה לצמצום חרדות ודיכאון, להפגת כאב ועייפות ועוד. במרפאה עצמה יש יותר מ-12 כלבים המשמשים למטרות טיפוליות, וכיום רבים משתמשים בשיטה זו גם כדי לטפל בבעלי לקויות למידה וקשיים קוגניטיביים. די להעיף מבט ברשימת המאמרים ב- Google Scholar, כדי להבין את חשיבותו ויעילותו של טיפול באמצעות חיות.
בעלי חיים אינם שופטים אלא נוכחים תמיד בזמן ההווה. הם מקבלים אליהם את כל הנמצא לידם, והקשר עמם – הבא לידי ביטוי בעיקר במעשים ובמחוות – יכול להביא לידי שינויים גדולים בנפש הילד. זהו תהליך ארוך ולעתים מורכב, שבו בעל החיים פותח את אותה דלת שבני אדם לא יכלו לפתוח (גם לא אלו הקרובים ביותר לילד).
השיטות העיקריות הנהוגות כיום הן טיפול באמצעות כלבים וחתולים, רכיבה טיפולית על סוסים וכן טיפול באמצעות חיות מחמד קטנות יותר שאפשר ללטף. הקשר הכמעט מיידי שנוצר בין המטופל לבעל החיים, מוריד את לחץ הדם ואת קצב דפיקות הלב, ואין כמעט אדם – ילד או מבוגר – שלא מתחיל לחייך הודות לנוכחותם בקרבתו.
צפו: ההשפעה המיידית של גורי חתולים על בני-אדם
כדאי לדעת
לפני שפונים לטיפול באמצעות בעלי חיים, רצוי ואף חובה לקבל ייעוץ מקצועי אצל הרופא המטפל. רכיבה טיפולית, למשל, יכולה לסייע בטיפול במגוון בעיות מוטוריות, קוגניטיביות, התנהגותיות ורגשיות, הן בילדים והן במבוגרים, ולרוב שיעורי הרכיבה ממומנים בצורה חלקית או מלאה על-ידי קופות החולים (לילדים ולבני נוער עד גיל מסוים).
במקרים של נטילת תרופות, אין להפסיק את הטיפול התרופתי לטובת הטיפול באמצעות בע"ח – ללא אישור רופא. טיפול אחד לא תמיד יכול להחליף טיפול אחר, ואסור להפסיק את נטילת התרופות הרגילה ללא ייעוץ מקצועי.
ודאו שלמטפל יש תעודה מקצועית, המעידה שסיים לימודים והכשרה בתחום. כמו בכל תחום פארא-רפואי או מהרפואה המשלימה, גם פה עלינו לפקוח עין על המתרחש כדי לוודא שהגענו לאיש מקצוע אמיתי. כיום יש מספיק מכללות ובתי ספר מקצועיים המכשירים מטפלים באמצעות בעלי חיים – כגון מכון וינגייט, סמינר הקיבוצים, מכללת בית ברל ומוסדות נוספים.
אל תתביישו לבקש מהמטפל שמות של לקוחות קיימים או לקוחות עבר. עליכם לוודא שהוא / היא יודעים את המלאכה. חפשו עליהם חוות דעת והמלצות גם באינטרנט.