מספר טיפים לטיפוח הסקרנות בקרב ילדים
- הראו התעניינות בעולם הסובב אתכם.
- טיילו בחוץ, התפעלו מהעצים, מהשמיים, ומהכוכבים. הראו לילד את העניין שיש לכם בסביבה.
- תנו לילד להוביל, עודדו את העניין הטבעי שלו.
- ילדים לומדים הרבה יותר כשהם עסוקים בפעילות שמעניינת אותם ושתופסת את דמיונם.
- אם הם אוהבים מוסיקה, הרבו להשמיע מוסיקה. בנו ושחקו ביחד בכלים, ריקדו ביחד. אם ילדים מתעניינים בחרקים, תנו להם רשת וכף, מיצאו ספרים על חרקים וקיראו בהם ביחד.
- ענו תשובות ברורות ופשוטות, לפי רמת ההתפתחות של הילד.
- לא משנה באיזה גיל הילד, תמיד תשאלו קודם מה הם חושבים, לפני שתענו. אם אינכם מוצאים את התשובה, אמרו זאת. אם אין לכם את כל התשובות, אפשרו לילד לדעת שזה בסדר לא לדעת הכול. זוהי הזדמנות להראות איך למצוא תשובות. לכו לספרייה או שאלו מישהו שעשוי לדעת את התשובה.
- לכו לעתים קרובות לספרייה. ספרים הם האשנבים לעולמות שונים והנאה לאלו שהם סקרנים. ילדים צעירים הנחשפים לספרים, יהיו קוראים נלהבים יותר אחר-כך. תנו לילד לבחור בעצמו את הספרים. מחקרים מראים שלא חשוב מה קוראים ילדים (ספרי מדע, או קומיקס), חשוב שהספר יעניין אותם וחשוב שהם אוהבים לקרוא.
- גרו את הילדים עם שאלות 'פתוחות'. "איך אתה מרגיש בנוגע ל …", "איך היתה חוויה זו או אחרת בשבילך….?", "ספרי לי על מה שהיה היום בביה"ס…". שאלות מעין אלה מעודדות את הילד לפתח רעיונות ומחשבות משל עצמו, להראות אהבה או עניין, ולכם יפתחו צוהר על עולמו הפנימי של הילד.
- צרו סביבה מעניינת. תינוקות מבלים חמישית מזמן הערות שלהם בצפייה ממוקדת. הם סקרנים לגבי הסביבה שלהם, צופים בתמונות שעל הקיר, ופעילויות משפחתיות שגרתיות מקסימות אותם. תנו להם צעצועים וחפצים בטיחותיים לחקירה ולבדיקה, גוונו בין הצעצועים כדי לשמור על העניין של הילד בהם.
- הנחו את הילדים, אל תייאשו אותם.
- נסו לזהות מה מעניין את הילד או הילדה, או על איזו מיומנות הוא/היא משתלטת עכשיו, וצרו דרכים מקובלות עבורם לחקירה.
- אפשרו משחק חופשי.