בין שמדובר בטבלת התנהגות, טבלת מטלות ופעילויות או לוח הצלחות – עצם השימוש בטבלה מאפשר לילד להבין מה מצופה ממנו ומתי. בצורה כזו ניתן לשפר התנהגויות, וליצור הרגלים חיוביים שיושרשו גם בטווח הארוך.
מדוע מומלץ להשתמש בטבלה לילד
לכל ילד וילדה אופי ומזג שונה. יש ילדים רגועים וקלים יותר לחינוך, ויש ילדים אנרגטיים יותר שדורשים השקעה והכוונה. טבלת התנהגות או טבלת מטלות לילדים היא כלי חינוכי יעיל ביותר, המאפשר לנו לחזק התנהגויות רצויות ולמנוע התנהגויות לא רצויות. ניתן ורצוי לתגמל את הילד בהתאם למשימות שהושלמו, ועל ידי כך להשריש בו הרגלים נכונים.
בדיוק כפי ששיטת ביופידבק מאפשר למטופל לעקוב אחר תגובתו למשימות ולהשתפר בהתאם, כך פועלת גם טבלת מטלות. מרגע שהטבלה מונחת בצורה גלויה לעיני הילד, ולאחר שקיבל הסברים כיצד להשתמש בה, הכול מוצג בצורה ברורה וכל שנשאר הוא ליישם. כאן המקום לציין שטבלאות התנהגות אפקטיביות בעיקר אצל ילדים בני 3 (גיל גן) עד גיל 8 או 9 (כיתות ג'-ד').
הדגמה של טבלת התנהגות
סוגים של טבלאות התנהגות לילדים
אומנם קוראים לזה טבלה, אבל זה ממש לא חייב להיות בפורמט של טבלה כפי שאנו נוהגים לדמיין. כל עוד יצרנו אלמנט גרפי שמאפשר לילד לנהל משימות בצורה קלה ויעילה, ניתן לקרוא לו טבלת התנהגות (טבלת מדבקות, טבלת כוכבים, פירמידת משימות וכו').
טבלאות יכולות להגיע במספר סוגים, בהתאם לסוג ההתנהגות שאנו רוצה לחזק או למנוע.
לדוגמה:
- טבלה המיועדת לחזק התנהגות מסוימת אחת (צחצוח שיניים);
- טבלה להקניית הרגל חדש או ליצירת שינוי התנהגותי כלשהו (לא להציק לאחים/אחיות);
- טבלה שמציגה את כל היעדים והמשימות שהילד צריך לבצע מדי יום (לצחצח שיניים, ללכת לגן / לבית הספר, לעשות שיעורי בית, לפנות את כלי האוכל בסיום הארוחה וכן הלאה).
חשוב לזכור שאי אפשר לכלול כל התנהגות או משימה אפשרית בתוך הטבלה; לכן כדאי ומומלץ להתרכז במשימות העיקריות שאתם רוצים לחזק או למנוע. הקניית הרגל חדש הוא תהליך שנמשך כ-21 יום, בתנאי שמתמידים בו ברציפות במשך 21 ימים. מילוי הטבלה, וכן קבלת פרס על עמידה ביעדים, יבטיחו שינוי התנהגותי.
דוגמה לטבלת התנהגות באנגלית (מקור: pixabay.com)
האם קבלת פרס היא שוחד?
קל מאוד להתבלבל ולחשוב שמתן פרס על התנהגות טובה הוא למעשה שוחד. עם זאת, חשוב לזכור שילדים קטנים אינם מגיבים לסיטואציות כמו מבוגרים; לא תמיד ניתן להשתמש בהגיון כדי ליצור את האפקט הדרוש בזמן קצר.
לפיכך ניתן להסתייע בפרסים כדי לחזק התנהגויות רצויות. מתן פרס פועל כמו חיזוק חיובי מילולי, ויש לו אפקטיביות גדולה יותר ופוטנציאל ליצור את ההתנהגות הרצויה תוך זמן קצר יותר. לדוגמה, הפרס יכול להיות הדבקת כוכביות על הטבלה, בדיוק על גבי המשימה שהושלמה.
איך מכינים טבלת מטלות לילדים?
הדרך הכי פשוטה ומהירה היא להשתמש במה שכבר קיים. חיפוש פשוט בגוגל יביא לכם מבחר תוצאות, הן בחינם והן בתשלום. מרגע שיש לכם את הטבלה עצמה, תוכלו לשלב בה את המשימות והיעדים הרצויים לכם.
אם אתם בכל זאת רוצים להשקיע, אפשר לעשות זאת בעצמכם; רצוי אפילו יחד עם הילד במשותף. רוב הסיכויים שילד שיעזור להכין את הטבלה, יכיר בחשיבותה מכיוון שהיה לו חלק ביצירתה. כך תהיה לו מוטיבציה גדולה יותר למלא אותה ולעמוד ביעדים שהגדרתם לו.
הנה כמה אתרים שמציעים טבלאות לילדים:
- מגנט ההצלחה שלי (בתשלום)
- הבלוג של אימא פוטי (בחינם)
- אמזון (בתשלום)