אלרגיה למזון מתרחשת כאשר מערכת החיסון מזהה בטעות מאכלים מסוימים כאויב. כדי לתקוף את ה"אויב", הגוף משחרר נוגדנים הנקראים IgE – ואלו בתורם מייצרים היסטמינים שמעוררים דלקת, פריחה, גרד, נפיחות, קשיי נשימה ועוד.
עובדות מעניינות אודות אלרגיה למזון
- אלרגיה למזון קיימת בקרב 5 עד 8 אחוז מהילדים, וכן אצל 2 אחוז מבני הנוער והמבוגרים.
- ילדים בדרך כלל אלרגיים יותר לביצים, חלב, סויה ובוטנים. מבוגרים אלרגיים בעיקר לבוטנים, אגוזים, דגים פירות ים.
- אצל כמחצית מהילדים הסובלים מאלרגיה לביצים – האלרגיה תיעלם בבגרותם.
- אצל רוב התינוקות עם אלרגיה לסויה – התופעה תיעלם בסביבות גיל שנתיים.
- אלרגיה למזון נוטה לעבור בתורשה, במיוחד כשמדובר בבוטנים (הורה אלרגי = ילדים בסיכון פי 7 לפתח אלרגיה לבוטנים).
מניעה והימנעות מוחלטים הם היעילים ביותר בכל הקשור לאלרגיית מזון. כמו כן כל אדם אלרגי חייב לשאת איתו בכל עת מזרק אפיפן, לדעת כיצד להשתמש בו במקרה חירום וכן לקבל הדרכה כיצד להתנהל בחיי היומיום.
אם לא יינתן טיפול מתאים תוך זמן קצר מהחשיפה לאלרגן, הדבר עלול לסכן את חייו של החולה באלרגיה. נכון להיום עדיין אין חיסון עבור אלרגיה למזון, אם כי הנושא נמצא במחקר ופיתוח.
מאכלים חלופיים לילדים אלרגיים למזון
ההמלצות הבאות פורסמו על ידי משרד הבריאות בשיתוף ועד גני הילדים (קליק לצפייה בקובץ גרפי). יש לזכור שקיימים עוד סוגים של אלרגיות, כגון אלרגיה לגלוטן / צליאק וכן הלאה; לכן מוטב להתייעץ נקודתית עם המוסד החינוכי בו שוהה ילדכם.
בכל מקרה האמור לעיל הוא בגדר המלצה בלבד, ויש לבדוק את הרכיבים בכל מוצר טרם השימוש.
אלרגיה לשומשום
- לפחות 4 סוגי ירקות בשבוע: להגיש שטופים וחתוכים לרצועות, עם קליפה.
- לפחות 4 סוגי פירות בשבוע: פירות העונה שטופים, חתוכים עם קליפה.
- לחם: קמח מלא ללא שומשום.
- ממרח / מילוי כריך: גבינה (שמנת, קוטג' 5%, לבנה 5%, לבאנה 5%, צהובה 9%, צפתית, בולגרית למריחה), ריבת תות, אבוקדו (בעונה), נקניק, פסטרמה, ממרח חרובים, טוסט, ביצה קשה / חביתה, סלט ביצים, טונה / סרדינים.
- שתייה: בקבוק מים.
- ממה להימנע: לחמנייה (עלולה להכיל שומשום), טחינה, ממרח חומוס, חלבה / ממרח חלבה.
אלרגיה לביצים
- לפחות 4 סוגי ירקות בשבוע: להגיש שטופים וחתוכים לרצועות, עם קליפה.
- לפחות 4 סוגי פירות בשבוע: פירות העונה שטופים, חתוכים עם קליפה.
- לחם: קמח מלא.
- ממרח / מילוי כריך: גבינה (שמנת, קוטג' 5%, לבנה 5%, לבאנה 5%, צהובה 9%, צפתית, בולגרית למריחה), ריבת תות, אבוקדו (בעונה), נקניק, פסטרמה, ממרח חרובים, טוסט, טונה / סרדינים, טחינה, ממרח חומוס.
- שתייה: בקבוק מים.
- ממה להימנע: ביצה קשה, חביתה, סלט ביצים, מיונז.
אלרגיה לחלב
- לפחות 4 סוגי ירקות בשבוע: להגיש שטופים וחתוכים לרצועות, עם קליפה.
- לפחות 4 סוגי פירות בשבוע: פירות העונה שטופים, חתוכים עם קליפה.
- לחם: קמח מלא.
- ממרח / מילוי כריך: טחינה, ממרח חומוס, ממרח על בסיס סויה, ממרח קטניות, נקניק, פסטרמה, ממרח חרובים, ממרח תמרים, ביצה קשה / חביתה, סלט ביצים, טונה, סרדינים, אבוקדו (בעונה).
- שתייה: בקבוק מים.
- ממה להימנע: גבינות על בסיס חלב, מוצרי חלב אחרים.
אלרגיה לדגים
- לפחות 4 סוגי ירקות בשבוע: להגיש שטופים וחתוכים לרצועות, עם קליפה.
- לפחות 4 סוגי פירות בשבוע: פירות העונה שטופים, חתוכים עם קליפה.
- לחם: קמח מלא.
- ממרח / מילוי כריך: גבינה (שמנת, קוטג' 5%, לבנה 5%, לבאנה 5%, צהובה 9%, צפתית, בולגרית למריחה), ריבת תות, אבוקדו (בעונה), נקניק, פסטרמה, ממרח חרובים, ממרח תמרים, טוסט, טחינה, ממרח חומוס.
- שתייה: בקבוק מים.
- ממה להימנע: טונה, סרדינים.
אלרגיה לאגוזים / לבוטנים
- לפחות 4 סוגי ירקות בשבוע: להגיש שטופים וחתוכים לרצועות, עם קליפה.
- לפחות 4 סוגי פירות בשבוע: פירות העונה שטופים, חתוכים עם קליפה.
- לחם: קמח מלא.
- ממרח / מילוי כריך: גבינה (שמנת, קוטג' 5%, לבנה 5%, לבאנה 5%, צהובה 9%, צפתית, בולגרית למריחה), ריבת תות, אבוקדו (בעונה), נקניק, פסטרמה, ממרח תמרים, טוסט, ביצה קשה / חביתה, סלט ביצים, טונה / סרדינים.
- שתייה: בקבוק מים.
- ממה להימנע: חמאת בוטנים, ממרחי נוטלה / אגוזים, מרציפן, חומוס, כל סוגי האגוזים.
המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ אצל הגורמים המקצועיים המוסמכים. טל"ח