מודעות עצמית אצל תינוקות
מודעות עצמית מיוחסת בדרך כלל ליצורים תבוניים החל מגיל מסוים. לאחרונה נמצא כי תינוקות צעירים, עד כדי 4 חודשים, מראים סממנים של מודעות עצמית.
תינוקות בני ארבעה חודשים יכולים להבין איך גופם מתקשר עם המרחב שסביבם; כך על פי מחקר חדש מאוניברסיטת ברמינגהם. הממצאים, שפורסמו ב-2023 במגזין Scientific Reports, שופכים אור חדש על האופן שבו מתפתחת מודעות עצמית.
מומחים מ-Birmingham BabyLab הראו לתינוקות כדור על מסך נע לעברם או הרחק מהם. כשהכדור היה הכי קרוב אליהם על המסך, יצרו תחושת מגע (רטט קטן) על ידיהם של התינוקות המשתתפים בניסוי. תוך כדי כך נמדדה פעילות המוח שלהם.
החוקרים גילו שכבר החל מגיל ארבעה חודשים בלבד, תינוקות מראים פעילות מוחית סומטו-סנסורית מוגברת (מישוש); זאת כאשר אובייקט נע לעברם טרם יצירת תחושת המגע.
דר' ג'וליה אוריולי, עמיתת מחקר בפסיכולוגיה באוניברסיטת ברמינגהם שהובילה את המחקר, אמרה כי הממצאים מעידים שגם בחודשי החיים הראשונים, לפני שתינוקות בכלל למדו להגיע לחפצים, המוח הרב חושי מחווט ליצור קישורים בין מה שתינוקות רואים לבין מה שהם מרגישים. זה אומר שהם יכולים לחוש את המרחב סביבם, ולהבין איך הגוף שלהם מתקשר עם המרחב הזה (המכונה לעיתים מרחב "היקפי אישי").
כמובן שבני אדם מבוגרים עושים זאת כל הזמן, תוך שימוש בחושיהם המשולבים; זאת כדי לתפוש היכן הם נמצאים במרחב, ולחזות תחזיות לגבי מתי ניגע בחפץ מסוים ומתי לא. כעת אנו יודעים שגם תינוקות רכים מסוגלים לעשות זאת, והדבר פותח דלתות לכמה שאלות חשובות בנוגע ליכולות הללו (לדוגמה, כמה מהן מולדות או נלמדות).
החוקרים גם בדקו כיצד מגע בלתי צפוי ישפיע על חלק מהתינוקות הבוגרים במחקר. הם גילו שאצל תינוקות בני שמונה חודשים, כשהמגע בידם קדם לכדור על המסך שהתרחק מהם, הפעילות המוחית של התינוקות הראתה סימנים שהם הופתעו.
אנדרו ברמנר, פרופסור לפסיכולוגיה התפתחותית, אמר ש"לראות את התינוקות המבוגרים מראים תגובות מפתיעות, מעיד שהם לא ציפו למגע בגלל הכיוון החזותי אליו נע האובייקט. זה מצביע על כך שככל שהתינוקות ממשיכים את שנת חייהם הראשונה, המוח שלהם בונה מודעות מתוחכמת יותר לאופן שבו גופם מתקיים במרחב סביבם."
בשלב הבא, החוקרים מקווים לעקוב אחר משתתפים צעירים ומבוגרים יותר. מחקר עם מבוגרים יכול להאיר את סוגי הפעילות המוחית שאליהם תינוקות מגיעים בסופו של דבר. הם גם מקווים לראות האם יש סימנים מוקדמים ליכולות ה"רב-חושיות" הללו אצל תינוקות שזה עתה נולדו.
תינוקות רכים הם אתגר לא פשוט לפענוח, מכיוון שהם מבלים את רוב זמנם בשינה ובאכילה. כעת אפשר לבחון האם מתעוררים אצלם היסודות הבסיסיים של תחושת הגוף במרחב. באמצעות ניסויים אלו ייתכן שאנו בעצם חוקרים את מקורות התודעה האנושית.