אבחון ופענוח של ציורי ילדים
לילדים אין לרוב את הכלים המתאימים לבטא כל רגש או מצוקה, ולכן הם עושים זאת באמצעים עקיפים כגון שינויי התנהגות. אחת הדרכים להבין מה עובר על הילד שלכם היא להביט בציורים שלו. עם זאת, חשוב לזכור – לא כל ציור שנראה לנו מוזר הוא סימן לבעיה.
דרך יעילה להבין מה עובר בראשם של ילדים קטנים היא באמצעות טיפול באומנות. ציור, לדוגמה, הוא דרך אחת מני רבות המאפשרת להם להביע קשת רחבה של רגשות ואף מצוקות, שלא תמיד היו יכולים להביע בדרכים אחרות (כגון דיבור). הרי עולם הציור הוא עולם חופשי מהגבלות ומגבולות, שבו הילד יכול לעשות ככל העולה על רוחו.
כבר עכשיו חובה לציין שאין לקבוע קביעות חד משמעיות על סמך ציור אחד בלבד. אם הרכיב הבעייתי חוזר על עצמו במספר ציורים, ואם הוא מופיע בשילוב של מספר רכיבים בעייתיים נוספים – יש מקום לפנות לאנשי מקצוע בתחום הטיפולי. כך תקבלו ייעוץ מקצועי אודות המצב ותדעו האם יש צורך בהתערבות.
פענוח ציורים של ילדים – סימני אזהרה / מצוקה שכדאי להכיר
תחום פענוח ציורי הילדים קיים כבר מעל 200 שנה. בעידן המודרני הפך תחום זה לכלי שימושי ואפקטיבי מאוד להבנת עולמם של ילדים, וכן כדי להבין מה עובר עליהם בשלל מצבים בחיים.
הנה כמה סימנים שכדאי לשים אליהם לב, ולפנות לקבלת ייעוץ במידה שהם חוזרים על עצמם בכמה וכמה ציורים.
ציורי עיניים
עיניים חלולות, מוצללות, סגורות או קטנות מאוד (נקודתיות) הן ככל הנראה סימן לבעיה; לרוב מדובר באלימות כלשהי או פגיעה מינית. העיניים מבטאות את מה שהילד לא רוצה שאחרים יראו, ולמעשה גם הוא לא רוצה לראות.
ציורי ידיים
יד אחת או שתי ידיים מנותקות מהגוף הן ככל הנראה סימן לבעיה; לרוב מדובר באלימות כלשהי או פגיעה מינית.
כמו כן גם חוסר בכפות ידיים או גוף ללא ידיים כלל עלולים להעיד על בעיה, אבל לא תמיד. בגילאי 5 עד 7 השמטה מוחלטת של ידיים היא נורמלית. בגילים אחרים יש לבדוק את הסיבה והאם זה חוזר על עצמו.
ציור של ידיים גדולות – לא בהכרח מעיד על בעיה. ייתכן שהילד צייר מפלצת וזו הייתה כוונתו. הכול צריך להיבחן בהקשר הנכון.
ציורי לחי או סנטר
לחי או סנטר המצוירים באמצעות קו כפול או מטושטש עלולים להעיד על בעיה; לרוב מדובר בפגיעה מינית. הכפילות או הטשטוש בקווים מעידה על רצון להקיא החוצה או להוציא את הפגיעה שהתרחשה באזור זה (בדרך כלל פגיעה אוראלית).
ציורי פה
פנים ללא פה עלולים להעיד על בעיה, כגון חשש לבטא רגשות או ניסיון להגיד משהו ללא הצלחה. גם הצללה או סימון איקסים על הפה עלולים להעיד על דברים דומים.
ציורי גוף תחתון
חלק תחתון מנותק מהגוף, אי קיומו של חלק תחתון, הצללה שלו או סימון איקסים עליו – כל אלו עלולים להעיד על בעיה.
ציורי בית
בית "תקין" אמור להכיל כמה אלמנטים, ולא רק את ה"שלד" החיצוני: דלת, חלונות, רצפה וכן הלאה. כמובן שרמת הדיוק תלויה גם בגיל הילד/ה וברמת התפתחותו. יש לוודא שהילד לא צייר בית שראה במקום אחר, כגון בטלוויזיה או בתמונה.
קווים שבורים עלולים להעיד על בעיה רק אם הם חוזרים על עצמם. כמו כן יש נטייה לחשוב שאם הילד מצייר סורגים בחלונות מדובר במצוקה; אבל מחקר שבוצע בנושא גילה שאין בכך אמת.
ציורי עץ
גם פה רמת הפירוט תלויה בגיל וברמת התפתחות, אבל בגדול:
- נוף עץ שצבוע במהירות, בבלגן ובחוסר סדר עלול להעיד על בעיות קשב וריכוז.
- עץ ברוש עלול להעיד על קשיים חברתיים; עץ הדרים מעיד על ילד שמחפש שייכות ועלול להעיד על ריצוי הסביבה.
- עץ גדול מעיד על ביטחון גבוה ולהפך עם עץ קטן. גזע העץ מעיד על חוסן נפשי. אם יש סתירה ביניהם (נוף עץ גדול על גזע דק) ייתכן שהילד מרגיש עומס בחייו. אותו דבר לגבי גזע שמתחיל בכיוון אחד ופתאום פונה לכיוון אחר, או שכל העץ פונה בזווית לא טבעית.
- שורשים חלשים בקווים דקים מעידים על צורך בתמיכה או במסגרת כלשהי.
ציורי משפחה
כיצד הילד מצייר את עצמו בהשוואה לבני משפחתו? האם כולם באותו גובה? האם יש מרחק ביניהם (תחושת ריחוק) או שכולם צמודים זה לזה? כל אחד מהשילובים הללו מעיד על דברים אחרים, לא בהכרח בעייתיים. לדוגמה, ילד שמצייר את עצמו מחייך לא בהכרח מעיד על כך שהוא מאושר.
לסיכום
לא להיבהל גם אם יש אלמנטים שנראים לכם בעייתיים, וגם אם הם חוזרים על עצמם ומופיעים לצד אלמנטים נוספים שצוינו כאן. לפעמים הילדים יכולים לצייר משהו שראו במקום אחר; או לחילופין לחוות מצוקה זמנית בלבד ולא משהו כרוני או בעייתי בהכרח.
כדי להיות בטוחים – פנו לייעוץ מקצועי.
מאמר זה אינו מהווה תחליף לאנשי מקצוע בתחום. אין להסתמך רק על הכתוב כדי לבצע אבחון עצמאי.
להרחבה:
הטור של מיכל וימר – מומחית לפענוח ציורי ילדים
פענוח ציורי ילדים עם בינה מלאכותית