אנו חיים בעולם שבו, לצערנו, יש לא מעט מקרים של חטיפת ילדים. בניגוד לנהוג לחשוב – לא תמיד מדובר בגבר ולא תמיד הוא נראה מאיים, כך שילדים עלולים לקבל את ההחלטה הלא נכונה. לפעמים מדובר אפילו באדם שהם מכירים, כך שהסכנה גדולה שבעתיים.
כדי למנוע דברים נוראים שכאלה, חובה עליכם ההורים ללמד את הילדים כיצד לשמור על עצמם – גם כשאתם לא בסביבה. קבלו 8 עצות שיש ללמד את הילדים, כדי לעזור להם להגן על עצמם.
1. הישמרו גם מאנשים שאינם זרים
לילדים יש לעיתים קושי להבחין בין מישהו זר למישהו בו הם יכולים לבטוח. הם עשויים לדמיין מישהו בעל מראה מפחיד, אך לא תמיד זה המקרה ולעיתים גם זרים בעלי מראה רגיל עלולים להוות איום. למעשה, "אנשים זרים" עשויים להיראות ידידותיים ונחמדים מאוד. חלק ניכר ממקרי החטיפות מבוצע על ידי מישהו שהילד כבר מכיר ואינו מחשיב כזר.
2. איך תזהו מבוגר שבטוח לשהות במחיצתו
הכינו רשימת אנשים בהם הילד יכול לבטוח; אנשים שיכולים לאסוף אותם מהגן או מבית הספר, או אפילו יכולים לבוא אליכם הביתה גם כשהילד נמצא לבד. זה יכול להיות קרוב/ת משפחה, שכן/ה שאתם מכירים היטב, בייביסיטר ועוד.
ספרו לילדים אודות המבוגרים הללו, שבטוח להיות איתם. במקביל אמרו לילדים שאם מישהו אחר ניגש אליהם (ולא משנה לאיזו מטרה) – אין זה בטוח לדבר איתם, ובטח שלא ללכת איתם. מומלץ לבחור מילת קוד שרק אתם, הילד והמבוגר האחראי יכירו – ואז הילד יוכל בוודאות לזהות שמדובר במישהו בטוח.
3. אם רכב עוקב אחריכם – רוצו בכיוון ההפוך
אם מדובר במישהו שעוקב אחרי הילד באמצעות רכב, למדו את הילד לרוץ בכיוון הנגדי. בצורה כזו הנהג ייאלץ לבצע סיבוב כדי לשוב על עקבותיו, ולילד שלכם יהיה יותר זמן לברוח ולהסתתר.
4. חפשו שוטר או אימא עם ילדים
אם אף אחד מהרשימה הבטוחה לא נמצא לידם, למדו את הילד לחפש אימא עם ילדים או שוטר. רוב הסיכויים שיצליחו למצוא אימא וילדים, ויוכלו לגשת אליה ולבקש עזרה.
5. מותר לצעוק ולבקש עזרה
רובנו רגיל לראות ילדים בהתקפי זעם במרחב הציבורי, ולא תמיד נתייחס לכך כאל דבר בעייתי. אם מישהו מכריח את הילד שלכם לבוא איתו – הילד חייב לצעוק כמה משפטים שבטוח יעוררו את תשומת לב הסביבה: "עזוב אותי!", "מי את/ה"?, "אני לא מכיר/ה אותך!", "איפה אימא ואבא?", "הצילו!".
6. מותר לשבור חפצים
אם צעקות לא עוזרות, הסבירו לילד שמותר לו לשבור חפצים כדי למשוך תשומת לב – להפיל מוצרים מהמדף בסופרמרקט, לשבור חלון של רכב עם אבן ועוד.
7. איך להגיד "לא"
חשוב שהילד יבין שמותר להגיד "לא" כאשר מדובר במישהו שהוא לא מכיר, במידה שזה לא אחד ההורים או מישהו מהרשימה הבטוחה. ילדים עלולים להתקשות להיות אסרטיביים ולהתנגד למישהו מבוגר מהם, אבל עליכם ההורים ללמד אותם כיצד לעשות זאת. עשו תרגילים והדגמות בבית, כיצד להתנהג כאשר מישהו זר ניגש אליהם ומציע לעזור או לתת להם סוכריה, גלידה או כל דבר אחר.
8. איך להתנהג במרחב הדיגיטלי
בעידן שבו גם הילדים שלנו שקועים במסכים, חובה עלינו ההורים לדעת מה קורה שם. דברו עם הילדים ודובבו אותם בשאלות, האם הם מדברים אונליין עם אנשים שהם מכירים (כגון בני משפחה וחברים) או כאלה מהרשימה הבטוחה.
הבהירו לילדים ששיחות עם אנשים במחשב ובטלפון עלולות להיות מסוכנות, ועליהם להיות זהירים. במקביל תמיד תוכלו להתקין אפליקציות מעקב, במכשירים הנמצאים בשימוש הילד. אפליקציות אלו מדווחות על מיקום הילד בזמן אמת, היסטוריית שיחות וצ'טים ועוד.
איך ללמד ילדים להשתמש באינטרנט בצורה בטוחה?
באמצעות המשחק של גוגל >