אתם יכולים לעשות הרבה למניעת ריבים בין אחים, על ידי לימוד ילדיכם להסתדר יחד והכוונתם לדרכים טובות יותר לפתרון סכסוכים. הנה 8 טיפים שיסייעו לכם לעשות זאת בחוכמה וביעילות, עבור בני שנתיים עד בני 8.
טיפ 1 – דאגו לצרכיו של כל ילד
ילדיכם צריכים להרגיש שאתם אוהבים אותם ודואגים להם שווה בשווה, בלי אפליות בין אחד לאחר. בצורה כזו הם לא ירגישו שצריך להתחרות על תשומת לבכם ועל אהבתכם. אפשר לעשות זאת בכמה דרכים:
- לבלות זמן איכות עם כל ילד בצורה קבועה.
- לתת להם הרבה חיבוקים וחיוכים.
- להשתדל לא להשוות אחד לשני.
עוד משהו שיוכל לעזור ליצירה של תחושת "מיוחדות", היא שלכל ילד בבית יהיה משהו שלאחיו האחרים אין. לדוגמה, מרחב פרטי כלשהו – אפילו אם זו מגירה ששיכת רק לאחד מהם ולאחרים אין גישה, בהחלט תעשה את העבודה.
כמו כן צריך להבהיר לכל אחד מילדי הבית שאסור להפריע אחד לשני בפעילויות – לא הקטנים לגדולים ולא הגדולים לקטנים. בצורה כזו תיצרו את המרחב ואת הזמן המתאימים לפעילויות עבור כל ילד, בלי האחים האחרים.
טיפ 2 – גבשו חוקים ברורים
חוקים נועדו להבהיר לילדים מה מותר ומה אסור. אם יש לכם חוקי משפחה מוכרים וידועים לכל בני הבית, יהיה קל יותר להזכיר לילדים כיצד עליהם להתנהג ולהתייחס אחד לשני.
הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם ליצור חוקים אפקטיביים שבאמת עובדים:
- שתפו את הילדים בקביעת החוקים. כאשר הילדים עצמם מעורבים בתהליך יצירת חוקי הבית, יש יותר סיכוי שהם יזכרו ויכבדו אותם.
- כתבו על נייר חוקים הכוללים הצהרות חיוביות כיצד עלינו לנהוג באחרים. לדוגמה: "אנו מדברים בנימוס אל אחרים".
- הציבו עותק של חוקי הבית על המקרר או במקום אחר בו כולם יוכלו לראות אותם.
- היו עקביים עד הסוף בכל פעם שמישהו מפר את החוקים. התחילו בתזכורת ידידותית – "זכרו שעליכם לדבר בצורה יפה אל אחרים", ולאחר מכן תנו להם עוד צ'אנס. אם הילדים עדיין מפרים את החוקים, השתמשו בפעולה שהוסכמה מראש על כולם.
טיפ 3 – קבעו שגרת יום
הרבה יותר קל להתמודד עם מחלוקות בנושאי היומיום, כאשר יש שגרה משפחתית קבועה. המשמעות היא שכל אחד בבית יודע מתי תורו לבחור סרט לצפייה, מי צריך לבצע אילו מטלות ובאילו ימים, ומי ראשון בתור לפעילויות שונות (פלייסטיישן, טרמפולינה בחצר, רחצה ועוד).
שגרה לדוגמה עשויה להיראות כך:
- טלוויזיה – עידו בוחר תוכנית בין 6 וחצי ל-7 בערב; רוית בוחרת תוכנית בין 7 וחצי ל-8 בערב (אחרי שעידו הלך לישון).
- משחקים – רוית בוחרת בימי שבת; עידו בוחר בימי שישי.
- רחצה – רוית משתמשת באמבטיה מוקדם בבוקר ורק לאחר מכן עידו.
- מטלות – עידו ורוית מתחלקים במשימות לפי תור: לזרוק זבל בשבוע אחד, לייבש כלים בשבוע שאחרי.
טיפ 4 – עודדו התנהגות טובה
חיזוק של התנהגות טובה הוא האמצעי היעיל ביותר לחינוך. כאשר הילדים מתנהגים בצורה חיובית, טובה ומועילה – זה בדיוק הזמן לתת לעודד אותם ולחזק את ההתנהגות הזו. כאשר אתם אומרים לילדים במפורש שהם עושים פעולה ספציפית בצורה טובה, אתם צפויים לראות אותה שוב בהמשך.
הנה כמה דוגמאות לחיזוק התנהגות חיובית:
- "אני ממש אוהב/ת כשאתם משחקים בתורות."
- "אתם משחקים ומשתפים אחד את השני ממש יפה."
- "התמודדת מאוד יפה עם הבעיה. אולי נחגוג עם סרט היום בערב?"
טיפ 5 – הראו לילדים איך להסתדר ביחד
אתם מודל החיקוי מספר אחד של ילדיכם. אם אתם רוצים שהילדים ילמדו לפתור מחלוקות ולהסתדר אחד עם השני, הם צריכים לראות זאת מתבצע אצלכם. אם אתם רוצים שהם יגידו "סליחה" לאחרים, הם צריכים לראות גם אתכם מתנצלים.
בנוסף מאוד כדאי שהילדים יראו כיצד מכבדים דעות שונות ומגשרים על פערים. זה יעזור להם להבין שלא כל אחד יראה את הדברים באותה צורה – וזה בסדר.
טיפ 6 – אמנו את ילדיכם לפתור בעיות
אתם המאמנים של ילדיכם בנושא פתרון בעיות. אתם אלו שמלמדים אותם כיצד להתמודד עם מחלוקות, ומדריכים אותם לרכישת יכולת ניהול של כעס, משא ומתן ולהתנהל באופן הוגן.
הנה כמה טיפים לאימון הילדים לפתרון בעיות:
- אפשרו לילדיכם לשחק עם אחרים. מגרשי משחקים, מפגשי משחק והמשחקים עצמם מלמדים את הילדים לשחק יפה ביחד, ובכך לתרגל חלופות חיוביות למריבות.
- התערבו ברגע שהילדים מתקשים לפתור סיטואציות מסוימות. לדוגמה: "זוכרים שצריך לשתף את כולם?"; או: "אולי יש דרך שבה שניכם תוכלו לשחק יחד?"
- שוחחו עם הילדים לאחר מכן. עם ילדים בוגרים יותר, מומלץ לגבש פתרון שלא מאשים אף אחד במה שקרה – ואז קטנים הסיכויים שהמריבה תחזור על עצמה. לדוגמה: "איך היה אפשר לפתור את הבעיה, כך ששניכם תוכלו לשחק במשחק?"
- עזרו לילדים להביע כעס או תסכול באמצעות מילים רכות או פעילויות חיוביות. לדוגמה, משחקי מים, ציור ופלסטלינה עוזרים לילדים קטנים להביע רגשות. ילדים בוגרים יותר יכולים לבעוט בכדור או להשמיע מוזיקה.
- למדו אותם כיצד אפשר לא להסכים בצורה מכבדת. זה כרוך באמירת משהו ששניכם מסכימים עליו, ואז לציין משהו שאינכם מסכימים עליו. לדוגמה: "אני מסכימ/ה שהספר הוא מתנת יום ההולדת שלך, אבל זה לא אומר שאחותך לא יכולה לקרוא בו אם היא מבקשת בנימוס."
טיפ 7 – צננו נקודות מחלוקת
כדאי מאוד לחשוב מראש איך לטפל במקרי מריבה בסיטואציות בעייתיות. במקרים מסוימים יעזור אפילו להסביר שאם תהיה מריבה, אתם תמנעו ממתק או זכות כלשהי (או כל דבר דומה שמוכתב מחוקי הבית). למרות זאת, מומלץ לדאוג מראש לכך שיהיו פחות הזדמנויות לילדים לריב ביניהם.
הנה כמה דוגמאות שיעזרו לכם לתכנן מראש למקרי מריבה.
בבית:
- ודאו שיש מספיק צעצועים לכולם, כך שהילדים יוכלו לשחק יחד בלי להידרש להמתין לתורם.
- אם ארגנתם מפגש משחק, השתדלו להזמין חבר לכל אחד מהילדים בבית. אפשרות נוספת היא שילד אחד ישהה במקום אחר, כאשר אחיו משחק עם חבר.
- היו קרובים לילדים בשעת משחק כדי להתערב במהירות לפני שהסיטואציה מידרדרת (במיוחד מתחת לגיל 5).
- אם אתם חשים שמריבה עומדת לפרוץ, משכו את תשומת לבם של הילדים או שנו את סביבתם. לדוגמה: הציעו משחק חדש, הצטרפו למשחק בעצמכם לזמן מה, קחו אותם לשחק בחוץ, או קראו ספר כאשר כל אחד מהילדים יושב לצידכם במנוגד.
- אם אתם צריכים לדבר בטלפון, ארגנו לילדים משחק או שניים שיעסיקו אותם למשך הזמן הדרוש.
בזמן קניות:
- צרו חוק מיוחד. לדוגמה: אם לא תריבו בסופרמרקט נלך יחד לגינה הציבורית אחרי שנחזור הביתה.
- בקשו מכל אחד מהילדים לאחוז בצד אחר של עגלת הקניות. עוד אופציה: שלחו כל אחד מהם לצד מנוגד של המדפים, ובקשו מהם להביא מוצרים.
- תנו לכל אחד מהם משימה. אחד יחזיק את רשימת הקניות ויקרא מתוכה, והשני ילך להביא את המוצרים.
- אם המריבות בסופר קשות מדי, בדקו האם ניתן להשאיר ילד אחד אצל חברים או משפחה בזמן הקניות.
מחוץ לבית:
- הסיחו את דעת הילדים אם אתם חשים שמריבה עומדת להגיע. לדוגמה – משחק בסגנון "אני רואה" יכול לעבוד בסופר מרקט, בחוף הים, בתחבורה ציבורית או ברכב.
- בתחבורה ציבורית – שבו בין הילדים.
ברכב:
- אם יש מושב פנוי מאחורה, הושיבו את הילדים בכל אחד משני צדדיו. עוד אופציה: הושיבו ילד בוגר יותר או מבוגר בין שני ילדים שנוטים לריב.
- אם הבכור/ה מספיק/ה גדול/ה, אפשר להושיב אותו/ה במושב הקדמי (לפי החוק כמובן).
- אם פורצת מריבה עדיף לעצור את הרכב בצד. אל תסבו את ראשכם אחורה בזמן נהיגה, כי אתם מסכנים את עצמכם ואת הילדים.
טיפ 8 – תנו להם לפתור את הקונפליקט
בעזרתכם, הילדים יכולים ללמוד איך לפתור מחלוקות בעצמם – בלי לריב. כך הם ילמדו להסתדר יחד ולהתמודד בצורה חיובית עם קונפליקטים עם ילדים אחרים.
הנה כמה טיפים שיסייעו לכם לעשות זאת:
- תנו להם לפתור בעצמם את הבעיה. דיבור, דיון ואפילו ויכוח הם סימנים לכך שהילדים מנסים לפתור את הנושא. הוסיפו קמצוץ התלהבות מהצורה בה הם מתנהלים אחד עם השני. לדוגמה: "אני ממש גאה בכם שאתם מנסים לפתור את זה בעצמכם".
- תנו להם עצות. כמה הצעות אפקטיביות יכולות להיות כל מה שהילדים צריכים באותו רגע. לדוגמה: "את חושבת שזה בסדר לדבר ככה כרגע?" או "זכרו להיות הוגנים ולשחק בתורות. מי היה אחרון?"
- הזכירו להם בצורה ידידותית את חוקי הבית, למה אתם מצפים מהם ומה יקרה אם תהיה מריבה. לדוגמה: "זכרו שכולנו מדברים יפה אחד לשני", או: "זכרו מה יקרה אם תתחילו לתת מכות".
- כדי למנוע מריבה על צעצוע או משחק, מומלץ להזכיר מה יקרה כבר ברגע שהמשחק נשלף לראשונה וניתן לילדים.
המאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ אצל אנשי מקצוע רלוונטיים.