מאז הולדת האייפון ב-2007 יש יותר מכשירי מסך בעולם מאשר בני אדם. בסופו של דבר זה מחלחל גם לילדים שלנו, שכבר בגילאים צעירים מאוד שולחים יד סקרנית אל עבר המכשיר המאיר והרועש. האם עלינו לאפשר זאת תחת מגבלות מסוימות? או לאסור לחלוטין על שימוש במסכים מתחת לגיל מסוים?
ככל שחולף הזמן כך המסכים משתלטים על חיינו. לפי דוח האינטרנט של בזק לשנת 2020, הישראלים מבלים מול מסכים 12 שעות בממוצע מדי יום. לעיתים רבות מדי, ההורים פחות מקפידים ומאפשרים למכשירי המסך להית הבייביסיטר של הזאטוטים בבית. בזכותם הם יושבים בשקט ונותנים להורים כמה רגעים של מנוחה.
40% מההורים בישראל אפשרו זמן מסך גדול יותר גם לתינוקות בני שנה עד שנתיים במהלך 2020. רוב ההורים טוענים שילדים בני דור אלפא (זה שבא אחרי דור ה-Z), מעדיפים את הסמארטפון על פני כל משחק אחר כגון לגו, כדור, קונסולות ומשחק בחוץ. גם זמן הצפייה בטלוויזיה עלה משמעותית ב-2020, בשל מגפת הקורונה שאילצה אותנו לשבת בבית משך תקופות ארוכות.
הנזקים הנוצרים כתוצאה מזמן מסך ממושך
לא ניכנס כאן לפירוט של כל הנזקים, אך נציין בקצרה את העיקריים והבולטים ביניהם:
- ישיבה ממושכת עלולה לגרום להשמנה ואף למחלות כרוניות אחרות כגון לחץ דם גבוה, סוכרת ואפילו סוגים מסוימים של סרטן.
- בעיות שינה כתוצאה מהאור הבהיר ומהרעשים הנוצרים במסכים, בייחוד לפני השינה.
- בעיות קשב, היפראקטיביות וריכוז כתוצאה מ"שקיעה" במסכים ובצורת ההתנהלות מול התכנים שהם מייצרים.
- בעיות פסיכולוגיות כגון חרדה, דיכאון, אנטי חברתיות, פחד מאנשים ועוד.
מה לעשות בכל הנוגע למסכים וילדים
בהתאם להמלצות שפורסמו על ידי קופת חולים כללית:
עד גיל שנתיים לאסור על כל שימוש במסכים, כולל טלוויזיה. כאשר אתם צופים בטלוויזיה, ודאו שהתינוק נמצא במקום אחר ואינו חשוף למסך. ברגע שאתם נמצאים עם התינוק כבו כל מסך הנמצא בקרבת מקום, והתרכזו בפעילות המשותפת ביניכם – דיבור, שירה, הקראת ספר ועוד.
מגיל שנתיים ומעלה מותרת עד חצי שעה של צפייה בטלוויזיה בלבד (ללא מכשירים אחרים כגון סמארטפון או טאבלט). הצפייה צריכה להיעשות בליווי אחד ההורים, כאשר התוכן הנצפה מותאם לגיל הילד/ה.
מגיל חמש ומעלה מותר עד שעתיים ביום של צפייה במסכים. ודאו שהתכנים המוצגים לילדים מותאמים לגיליהם.
טיפ למתקדמים – התקינו Youtube Kids בכל מכשיר בו הילד צופה, ותוכלו להגדיר זמן צפייה שלאחריו היוטיוב כבה. כמו כן תוכלו להגביל את סוג התכנים בהתאם לגיל הילד/ה.
כמו כן מומלץ לוודא את קיום כל ההנחיות הללו גם עם המסגרת החינוכית בה נמצא הילד במהלך היום.
טיפים ליישום כאשר לא משתמשים במסך
עד כאן ברור שילדים עד גיל שנתיים אינם רשאים לצפות בשום סוג של מסך, וילדים בני שנתיים והלאה רשאים לצפות עד חצי שעה / עד שעתיים ביום, בהתאם להתקדמות הגיל.
ומה עושים ביתרת שעות היום, כאשר לא צופים במסכים? מנהלים שגרת משפחה שתסייע לילדים להתפתח בצורה תקינה (הן פיזית והן קוגניטיבית).
הקריאו סיפור או שוחחו עם הילדים – מחקרים מוכיחים שאפילו 10 דקות של הקראת סיפור לפני השינה, מקדמות את התפתחות הילד. שיחה בגילאים מבוגרים יותר תקרב ביניכם לבין הילדים.
ארוחות ללא מסכים – לא משנה אם מכסת השעתיים עדיין לא הושלמה באותו יום, ארוחה היא זמן ללא מסכים. אם כולם צופים בטלוויזיה מעבר לשעות הארוחה, עשו זאת ללא חטיפים ומשקאות מסוכרים ומלוחים.
ללא מסכים שעה לפני השינה – נקודה זו נכונה גם לילדים וגם למבוגרים. האור הבהיר שבוקע מהמכשירים הללו, בלוויית הצלילים הקופצניים, עלולים ליצור נדודי שינה ופגיעה באיכות השינה. מומלץ שטלוויזיה תהיה רק בחדר הסלון ולא בחדרי הילדים, או המבוגרים. כמו כן יש להרגיל את הילדים להירדם בחדרם שלהם, ולא מול הטלוויזיה בסלון או מול מסך אחר.
שמירה על בריאות העיניים – הרגילו את הילדים לצפות במסך לא יותר מ-20 דקות ברצף בכל פעם. בין צפיות בקשו מהם לעשות משהו אחר במשך 20 שניות לפחות, כדי שמיקוד העיניים יחזור למצב תקין ולא תיאלצו להגיע למצב של משקפיים ובעיות ראייה אחרות.
פעילות גופנית חשובה לשמירה על הבריאות בכל מדד אפשרי. במקום לצפות בעוד מסכים, קחו את הילדים לפארק השכונתי לחצי שעה, שיקפצו קצת על המתקנים או ישחקו בכדור. זה טוב גם לנו, המבוגרים.
* המאמר אינו תחליף לייעוץ מקצועי אצל הגורמים המוסמכים