הצורך בעצמאות הוא צורך אנושי בסיסי, שיש לכל אדם מרגע היוולדו. אומנם נכון הוא שבעודם תינוקות, הילדים שלנו תלויים בנו לחלוטין לצורך קיומם; אך לאורך תהליך התפתחותם הם מתחילים לגלות עצמאות ולומדים ללכת לבד, לאכול לבד מהצלחת, להטיל צורכיהם לבד ועוד.
מרד גיל שנתיים הוא אחד מביטויי השיא של אותו צורך של הזאטוט בעצמאות, והוא יכול להיות לא פשוט עבור הורים. הילד הופך מתינוק מקסים ועדין לילד "לא לא" מציק, שעל כל דבר צריך להילחם איתו – החל מההחתלה ועד לשינה. הנה כמה טיפים להתמודדות שפויה יותר עם האתגר.
1. הבינו מול מה אתם עומדים
חשוב קודם כל להבין שגיל ה"לא לא" – שאנשי מקצוע מכנים אותו גם "גיל ההתבגרות הראשון" – הוא חלק טבעי, בריא ובלתי נפרד ממהלך התפתחותם של פעוטות. בשלב הזה הפעוט מפתח אישיות משל עצמו, שהיא נפרדת מהוריו, והוא לומד להכיר את עצמו ולהתנסות בהיותו אדם אוטונומי ונפרד מהוריו. עצם ההבנה הזו תקל עליכם לקבל את המקום של הילד, ולהביע כלפיו יותר אמפתיה ורוך, במקום עצבים ותסכול.
2. היו אסרטיביים
הגדירו לעצמכם את הגבולות האדומים, שאתם לא מוכנים שהילד יעבור עליהם. החלפת חיתול או מקלחת, לדוגמה, הן פעולות בסיסיות שאתם חייבים לעשות עבור הילד, גם אם זה לא מתאים לו, גם אם הוא כועס או מתנגד. שדרו ביטחון ואל תתנו לצרחות של הילד לגרום לכם "להתקפל". ילדים צריכים הורים מלאי ביטחון, ואם תשדרו לילד שאתם נסוגים בכל פעם שהוא קצת בוכה, הוא ישתמש בבכי כדי להשיג את כל מה שהוא רוצה. בין אם זה הקפדה על שעות שינה והאכלה, בין אם זה לגרום לו להבין שצריך ללכת למעון מדי יום ועוד. כאשר אתם תהיו עקביים ועיקשים, ההתנגדות של הילד תתפוגג אחרי מספר פעמים.
3. דעו מתי לוותר
למרות האמור לעיל, רצוי גם לגלות גמישות ולדעת לוותר כאשר אפשר לעשות זאת. אם אתם יושבים עם אורחים ושולחן הסלון מלא בנשנושים מפתים, אל תילחמו עם הילד כאשר הוא מושיט יד לקחת ממתק לפה, גם אם זה לא נראה לכם באותו רגע הדבר הנכון. אם הילד כבר נחשף לכל כך הרבה פיתויים שנראים כל כך ערבים לפה, פעם בתקופת זמן משמעותית, אל תמנעו ממנו לענג את החך בהם.
4. עודדו הבעת רגשות
יש לאפשר לילד להביע באופן אותנטי את רגשותיו. אם באותו רגע שאתם מתחילים לקלח אותו הוא משפריץ מים לכל עבר וצורח, תנו לו להיות בכעס הזה. ילדים, בניגוד אלינו המבוגרים, יודעים להביע רגשות באופן הכי אמיתי שיש, וברגע שנאפשר לכם לעשות זאת ונשדר להם שהרגש הוא לגיטימי, הם גם יגדלו עם המסר הזה. כך נוודא שהילדים יגדלו בסופו של דבר להיות מבוגרים שלא מדחיקים רגשות וחסינים יותר מבחינה נפשית.
כמובן שאם הילד מביע תרעומת (או לחילופין – מתנתק ומתבודד) באופן קבוע על כל דבר אפשרי תחת כיפת השמיים, כדאי ורצוי להתייעץ עם בעל מקצוע.