טנטרום – התפרצויות זעם אצל ילדים וכיצד מתמודדים
התקפי זעם אצל ילדים ופעוטות הם תופעה נפוצה יותר ממה שנדמה. עד 90% מבני שנה וחצי עד 3 שנים חווים התפרצויות זעם הנמשכות עד מספר דקות, לעיתים גם מדי יום. אומנם עד גיל 4 התופעה נוטה להתפוגג, אך יש מה לעשות כדי להתמודד איתה ואף למנוע אותה מראש.
כמו שרוב ההורים כבר הספיקו לחוות, רוב הילדים מפגינים דרגה מסוימת של התקפי זעם במהלך הילדות המוקדמת (18 עד 36 חודשים). התפרצויות הזעם כוללות בכי חזק במופגן עד כדי צרחות, השתטחות על הרצפה ולעיתים גם עצירת נשימה, הקאה, שבירת חפצים ועוד.
למרות שההתקפים פוחתים עם הגיל ובדרך כלל נעלמים עד סביבות גיל 4, לעיתים הם עלולים להמשיך גם אל תקופת הבגרות. הסיבות העיקריות להתפרצויות זעם בילדים יכולות לנבוע מהמזג הטבעי של הילד; ממצבים חיצוניים כגון רעב, עייפות או לחץ; וכן ממצבים מתסכלים עבור הילד שאיתם הוא אינו מצליח להתמודד.
הטיפול הכי יעיל בטנטרום הוא מניעה
הדבר החשוב ביותר שאפשר לעשות באופן מיידי, הוא לא לתת חיזוק חיובי על התקף זעם. מצד שני, אין טעם לנסות ולהעניש את הילד בשל ההתקף, או לנסות ללמד אותו כיצד להתנהגות בזמן ההתקף או לאחריו.
אם כבר, אז בדיוק להפך – טיפול אפקטיבי בהתפרצויות זעם אצל ילדים נעשה דווקא כאשר אין שום התפרצות. כלומר, עליכם לתת חיזוקים להתנהגות חיובית כאשר היא מתרחשת – ובכך ללמד את הילד מה אתם רוצים שיקרה.
מה עושים בזמן התקף זעם?
בהנחה שהתפרצות הזעם אינה אלימה ואינה מסכנת את הילד או את הסובבים אותו:
- אל תתווכחו עם הילד בזמן התקף ובמקביל ודאו שהוא בטוח מפני פגיעה פיזית.
- אל תיגעו בילד או תנסו לאחוז בו, כי זה רק יחמיר את המצב ויגדיל את הסיכוי להתקפי זעם עתידיים.
- הישארו רגועים, התרחקו מהילד והימנעו ממתן כל סוג של תשומת לב עד לסיום ההתקף.
- אם התקף הזעם גובר לאחר שהתרחקתם והתעלמתם, המשיכו להתעלם – אחרת התהליך לא יהיה אפקטיבי.
- במקביל היו קשובים לילד וברגע שהוא נרגע דברו איתו על משהו אחר שקרה בגן למשל. אם שוב הוא מתפרץ, התרחקו שוב עד שהוא יירגע (וחוזר חלילה).
השלב האחרון ילמד את הילד שאתם נותנים לו תשומת לב רק כשהוא רגוע, ולא כאשר הוא זועם, צורח ורוקע ברגליו. במקביל המשיכו ליישם בחיי היומיום חיזוקים על כל התנהגות חיובית (כפי שכבר צוין קודם לכן). בצורה כזו תוכלו להתמודד עם התקפי זעם גם כאשר הם מתרחשים בפועל, וגם למנוע אותם בהדרגה ככל שתתמידו בתהליך המתואר כאן.
מה עושים אם יש התקף זעם חמור / אלים?
התפרצויות זעם אלימות מביאות עמן גם התנהגות אלימה הכוללת שבירת חפצים ופגיעה של הילד בעצמו או באחרים. במצבים כאלה מומלץ לעשות אחד משניים: או לפנות לייעוץ מקצועי או להתמודד בעצמכם באמצעות תיעוד ההתקפים וזיהוי הטריגרים שגורמים לילד להתפרץ בזעם, על מנת להימנע מהם בעתיד.
המאמר הנ"ל אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ מקצועי. אינכם מצליחים להתמודד עם התקפי הזעם של הילד? פנו לקבלת סיוע.