כפי שצוין בעבר, אחת התפישות השולטות בכיפה היא שתינוקות נולדים כלוח חלק. למעט פעולות ביולוגיות אוטומטיות כמו נשימה, אכילה ועוד – את כל השאר הם לומדים מבחוץ. האומנם?
תפישת הטאבולה ראסה ממשיכה לצוץ גם כיום בכל הנוגע להתנהגותם של תינוקות רכים, עד גיל חצי שנה או שנה. אומנם תחום הפסיכולוגיה ההתפתחותית קיים כבר כ-100 שנה, אבל כך קיימות גם תפישות עולם מוטעות שעדיין מושרשות בתחום.
אומנם תינוקות לא יודעים הכול, מן הסתם; אבל ככל שהמחקר בתחום מתקדם כך אנו מגלים שהם מגיעים לעולם עם ידע-מובנה כלשהו.
איך יודעים מה תינוקות חושבים
בניגוד לילדים שכבר רכשו את השפה, תינוקות עד גיל שנה הם תעלומה בכל מה שנוגע למחשבותיהם. אי אפשר פשוט לגשת ולשאול אותם, כי מן הסתם לא נקבל תשובה (מקסימום כמה מלמולים תינוקיים מקסימים שימסו את לבנו).
למרבה המזל, סוגים מסוימים של התנהגות מעידים על מה שקורה שם בפנים, במוחם של תינוקות רכים. שימוש בתנועות עיניים מתקיים בתדירות גבוהה גם אצל תינוקות בני 3 חודשים, ומכאן אפשר להתחיל לחלץ תובנות בכל הנוגע ליכולותיהם הקוגניטיביות.
הנה דוגמה לניסוי פשוט מאוד:
שלב 1 – התינוק יושב בחיק ההורה מול תיאטרון בובות, עם מצלמה הבוחנת את אורך הזמן בו התינוק מביט במתרחש. ברגע שהתינוק מסיט את מבטו ליותר משתי שניות, משמע שהוא איבד עניין.
שלב 2 – בהצגה הראשונה מראים לתינוק אירוע מסוים. לדוגמה, מזיזים קובייה על גבי מדף מצד אחד לצד שני. זמן המבט של התינוק נבדק עד להסטת המבט.
שלב 3 – בהצגה השנייה שוב מוצג אותו אירוע, רק שהפעם קורה משהו בלתי צפוי. הקובייה ממשיכה לזוז בקו ישר גם אחרי שכבר עברה את המדף. כלומר היא נשארת תלויה באוויר. גם פה נבדק זמן המבט, והוא ארוך יותר מזמן המבט הרגיל.
מסקנה – זה אומר שגם תינוקות בני 3 או 6 חודשים, מגיעים עם ציפיות מסוימות בנוגע לעולם ואיך הוא אמור לפעול. קובייה לא יכולה לרחף באוויר אחרי שעברה את המדף… היא אמורה ליפול למטה.
כאן נשאלת השאלה: איך תינוק בן 3 או 6 חודשים יודע מה זה כוח הכבידה? איך הוא יודע מראש שקובייה אמורה ליפול?! דברים דומים נבדקו גם לגבי הבנה של מושגים כגון מוסר, טוב ורע… וגם פה מסתבר שתינוקות מסוגלים להבחין מי טוב ומי רע כבר בגיל 3 חודשים.
זה כמובן לא אומר שהם לא אגואיסטים, או שלא יתנהגו בעצמם בחוסר התחשבות כלפי תינוקות אחרים… אבל עצם ההבנה של מושג מסובך, ערטילאי ויחסי כמו "מוסר" כבר בגיל כל כך מוקדם – מפליאה בפני עצמה. זה עומד בניגוד מוחלט לתפישת טאבולה ראסה.
ניסויים רבים נוספים בפסיכולוגיה התפתחותית של תינוקות מעידים שלתינוקות יש ידע מקדים אודות העולם (הסדרה "בייביז" בנטפליקס עוסקת בדיוק בניסויים מסוג זה). זאת בנוסף לעובדה שתינוקות סופגים כל מה שנמצא בחוץ – כגון מילים, מעשים, רגשות וכן הלאה – מה שמאפשר להם להתפתח בזמן שיא. אין זה פלא כי בשנה הראשונה לחייהם תינוקות מתפתחים בקצב מהיר מאוד.
להרחבה: למידה מתחילה ברחם