חינוך ילדים הוא משוואה דו-צדדית ודו-סטרית, שכוללת גם את הילד וגם את ההורים. בסיטואציות מסוימות לא מספיק ליצור את השינוי הדרוש רק בילד, וגם ההורים נדרשים לעשות את חלקם. הדרכת הורים היא חלק משמעותי מהתהליך.
ככל שגיל הילד צעיר יותר, כך קשה יותר לדעת מה מתרחש אצלו מבחינה רגשית ונפשית. ילדים קטנים מביעים את עצמם באמצעות מנעד רחב של התנהגויות, עד שיגיע הגיל בו יוכלו להביע את עצמם באופן יותר מילולי ולדעת כיצד לדבר על מה שהם מרגישים.
דרך אחת לחשוף מה מתרחש מתחת לפני השטח היא להשתמש בציורים. דרך נוספת היא להיעזר בהדרכה הורית, שהרי ההורים הם אלו שנמצאים עם הילד ברוב שעות היממה (למעט מסגרות חינוכיות). להורים יש נקודת מבט מציאותית על המתרחש עם ילדיהם, ושילוב של הדרכה מקצועית יכול לסייע להם להתמודד עם מגוון רחב של מצבים.
מה זה הדרכת הורים
כדי להבין איך להתמודד עם סיטואציות כאלה ואחרות, ההורים ישבו עם היועץ / המטפלת ויספרו אודות מקרים ספציפיים שמתרחשים בבית. יחד עם המטפל/ת הם ינתחו את הסיטואציה, ויקבלו כלים להתמודדות יעילה יותר.
במקביל, ההדרכה מיועדת להבין את עולמו הפנימי של הילד, חוזקותיו, חולשותיו והצרכים שלו לצד מיקומו בתא המשפחתי (בכור/ה? ילד סנדביץ?). לדוגמה, ניתן לדון בתגובות אפשריות לכל סיטואציה עם הילד, ומתי יש לעבור מתגובה אחת לשנייה כאשר הקודמת לא עובדת.
הדרכה הורית מיועדת להתוות כיוון פעולה כללי שניתן להשתמש בו בכל עת. מתוך המפגש עם הילד ועם ההורים, המטפל יחליט האם נדרשת הצבת גבולות ברורה יותר, או שמא ההפך הוא הנכון וצריך לשחרר את הרסן. בצורה כזו הכלים שניתנים להורים בהדרכה, יכולים לשמש אותם בצורה עצמאית גם מחוץ למסגרת טיפולית ולאורך שנות ילדותו של הילד.
לכל הורה יש סגנון חינוכי וסגנון הורי שונה, גם כאשר מדובר בבני זוג שמהווים חלק מיחידה משפחתית אחת. עם זאת, ככל שההורים יסכימו זה עם זה ויראו דברים בעין משותפת, כך יהיו פחות חיכוכים והם יוכלו להתוות קו אחיד מול התנהגות הילדים.
מתי כדאי לפנות להדרכת הורים
אם אתם נתקלים באתגרים או בקשיים עם הילד, שאינכם מצליחים לפתור בכלים העומדים לרשותכם; אם האתגרים הללו יוצרים קשיים מתמשכים המשפיעים לרעה על הילד/ים בבית וגם עליכם – מומלץ מאוד לפנות לקבלת הדרכה הורית. רצוי מאוד ששני ההורים ינכחו בכל מפגש, אך ניתן לקיים את המפגשים גם אם צד אחד לא יכול או לא רוצה להשתתף בשל תנאי חיים מסוימים.
סיטואציות לדוגמה:
- הצבת גבולות נכונה
- בעיות התנהגות
- קשיים חברתיים
- משברי חיים (גירושין, מחלה, אובדן)
- חילוקי דעות בנוגע לצורת החינוך
- ועוד
הדרכה הורית אינה טיפול פסיכולוגי
הורים רבים עשויים לחשוש מהדרכה הורית, מכיוון שמבחינתם היא עשויה להיות מקושרת לטיפול פסיכולוגי. לא כך הדבר. הדרכת הורים אינה טיפול פסיכולוגי עבורכם, ההורים, ולא תידרשו להתחיל לנבור ברגשותיכם ובילדותכם (אם כי לפעמים זה בהחלט יכול לסייע לתהליך). מדובר פשוט בכלי יעיל לחינוך הילדים, וחבל יהיה לפספס את יתרונותיו.
למרות שלא מדובר בטיפול פסיכולוגי, עדיין רצוי לוודא שמדובר באנשי מקצוע מוסמכים למתן ייעוץ להורים. אומנם החוק בישראל מאפשר לכל אחד ואחת להציע שירותי הדרכת הורים, ואין באמת מגבלה בתחום הזה; אך רצוי מאוד שבעל/ת המקצוע יהיה גם בעל השכלה בתחום הטיפול הפסיכולוגי או הסוציאלי, וכן בעל ניסיון מעשי במתן ההדרכה הדרושה. אחרי הכול, מדובר ברווחה הרגשית והנפשית של ילדכם ושלכם.