המושג מוטוריקה עדינה בפעוטות מתייחס ליכולות של הקטנטנים לשלוט בשרירים הקטנים של הגוף ובעיקר בשרירי כפות הידיים. ההגדרה הנכונה ביותר למושג היא שיפור הקשר בין היד לבין העין, לשם ביצוע תנועות מכוונות ומדויקות. ילדים מגלים יכולות מוטוריות מצוינות כבר בגיל צעיר, אך חלקם זקוק לעזרה, אימון ועידוד על מנת לשפר את יכולותיהם. השיפור ביכולות המוטוריות אינו מתרחש בפרק זמן קצר, אך לשמחתנו, לרוב הוא מתרחש באופן טבעי כאשר הפעוטות משחקים, ותוך כדי פעולות יומיומיות.
אם הנכם סבורים שלילדכם קשיים בהתפתחות המוטוריקה העדינה עליכם להיוועץ באנשי מקצוע המתמחים בהתפתחות הילד. אין להניח שהמוטוריקה תסתדר לבדה, ובהחלט ייתכן כי ילדכם זקוק לסיוע מקצועי, מעבר למשחק והפעלה ביתית. יחד עם זאת ישנן לא מעט פעולות שניתן לבצע בבית כבר מגיל אפס על מנת לשפר את היכולות המוטוריות של ילדכם ולהקנות לו/לה ביטחון.
ישנם אין ספור משחקים לתינוקות וילדים שאפשר לשחק בהם על מנת לשפר את היכולות המוטוריות של פעוטות: משחקים שכוללים השחלה לכלים בגדלים שונים – מקופסת נעליים ועד קופסאות פלסטיק למיניהן. לתוך הקופסאות משחילים חפצים קטנים שונים – רק יש להקפיד להשגיח על הקטנטנים שהם לא מכניסים חלקים קטנים לפה. משחקים שמפעילים את האצבעות כמו משחקי יצירה – קילוף והדבקת מדבקות, משחקים עם פלסטלינה, ציור והדבקה, או משחקי אחיזה של חפצים קטנים או אפילו שימוש במאכלים קטנים שהפעוט יכול להחזיק בעצמו: אפונה, דגני בוקר רכים, חלקי פרי חתוכים. המטרה היא לתרגל את השימוש באצבעות והאחיזה בפרטים קטנים על מנת לחזק את השרירים הקטנים ביותר בכף היד. במקביל מתחדדות במוח התינוק תפיסת המרחב שלו והוא מקשר יותר טוב בין מה שהוא רואה ובין מה שהוא מרגיש. משחקי מיון וסידור, ציור ויצירה, ואפילו אכילה באמצעות כלי סכו"ם – כולם משפרים את היכולות המוטוריות.
האתגר הגדול הוא לעניין את הקטנים על מנת שישחקו מספיק זמן ויפיקו מזמן המשחק את המקסימום שהם יכולים. פרט לחידוד היכולות המוטוריות משחק ברמת ריכוז גבוהה מאפשר לפתח את הסבלנות אצל הפעוט, כמו גם לעודד אצלו את הביטחון העצמי כאשר הפעולה מצליחה או להתמודד עם אכזבה כשהפעולה קשה לו והוא נאלץ לחזור עליה שוב ושוב. חשוב לתת לילד להתנסות לבדו ולא לבצע את המטלה עבורו. הוא אינו רואה בה מטלה בכל מקרה, וגם אם נכשל ומאבד מקור הרוח – חשוב לעודד אותו להמשיך. להראות לו כיצד הפעולה מתבצעת ולהדריך אותו לשוב למשחק – על מנת לצלוח את המשימה. תאוריות רבות תומכות ברעיון כי משחק הוא חלק חשוב בהתפתחות הילד.
למרות שיש לא מעט פתרונות מאולתרים וביתיים למציאת משחקים המאתגרים את המוטוריקה של הילדים, ולעיתים המוטוריקה אף מתפתחת על ידי פעולות יומיומיות – ישנם משחקי קופסא ומשחקים המיועדים במפורש למטרה זו. חברת לולהקידס פיתחה סדרה של משחקים המעוצבת במיוחד למטרת שיפור המוטוריקה העדינה. החברה השקיעה רבות בפיתוח המשחקים על מנת שיאתגרו את הקטנטנים, ימשכו אותם לאורך זמן ובמקביל יהיו בטוחים למשחק. כמו כן, המשחקים בטוחים לשימוש, אינם מכילים צבעים רעילים או חלקים מסוכנים ובעיקר מהווים אטרקציה שקשה להיפרד ממנה.