לכל הילדים והילדות יש עליות וירידות בפן הרגשי: יש תקופות של מצבי רוח שונים, בעיות עם חברים, ירידה בהישגים לימודיים ועוד.
אבל איך נדע האם הילד/ה מתמודד/ת עם משהו יותר רציני? ומתי כדאי לבקש עזרה מקצועית?
בדיוק כמו אצל כל מאיתנו, יש לצפות למצבי רוח עגמומיים, חרדה ובעיות בגן ובבית הספר גם אצל ילדים. אלו הם תהליכים נורמליים בהתפתחותו של כל ילד, והם למעשה בבחינת "באמפרים על הדרך". הם באים והולכים, ולעיתים דורשים שינוי בהרגלים ובהתנהגות, ואף רכישת כישורים חדשים.
במרבית המקרים, סיוע והדרכה מההורים יעזרו לילד להתגבר על המכשול. בשלב זה יש להקשיב לילד ולמה שעובר עליו, ולא לנסות לקפוץ מיידית לשלב הפתרון. משפטים כגון "אני רואה שזה ממש קשה לך" או "שמתי לב שמשהו עובר עליך", יכולים להבהיר לילד שאתם מודעים למצבו. ברגע שהילד מרגיש שמקשיבים לו, הוא יכול להיפתח ולדבר על מה שמציק לו – וזה כבר חלק משמעותי מהדרך לפתרון.
מתי להיעזר בטיפול מקצועי
למרות כל הנאמר לעיל, יש מצבים בהם מכשולים ואתגרים "רגילים" הופכים למשבר עבור הילד. הנה כמה סימנים המעידים שהילד נמצא במצב שדורש התערבות מקצועית רצינית יותר:
1. מספר בעיות בכמה תחומים
כאשר מדובר בריבוי של בעיות בבת אחת, ולא בבעיה אחת בלבד – יש כנראה משהו שמסתתר מאחורי הקלעים. זה יכול להיות יחסים עם המשפחה, הישגים לימודיים, פנאי וחברים. דברו עם הילד, נסו לדובב אותו ולהבין מה קורה והאם זה דורש התערבות מקצועית.
2. הבעת חוסר ביטחון עצמי
הילד/ה מתחיל/ה להרגיש רע עם עצמו או לגבי יכולותיו. זה יכול להיות באופן נקודתי לגבי דברים ספציפיים (חברים, לימודים) או דיבור כללי על עצמו/ה בצורה שמביעה חוסר ביטחון.
3. הבעת חוסר תקווה, עצב ודאגה מוגזמת
אם הילד מראה סימנים של דאגה רבה, חרדה או עצבות לאורך זמן – והדבר מפריע להתנהלותו התקינה בחיי היומיום – מומלץ מאוד לפנות לבעל מקצוע. שימו לב האם הילד בוכה הרבה או דואג בצורה מוגזמת לאורך זמן.
4. נסיגה ו/או התבודדות
כאשר הילד מתחיל להתבודד מבני משפחה, חברים ופעילויות בהן היה מורגל עד כה – זה בהחלט עלול להיות סימן למצוקה. ככל שהילד היה פעיל יותר בעבר, כך נסיגה שכזו עשויה להעיד על גודל הבעיה.
5. שינויים משמעותיים בהרגלי השינה והאכילה
הרגלי השינה והאכילה אצל ילדים, בדיוק כמו אצל מבוגרים, יכולים להיות סמן לתחושות פנימיות. חוסר תיאבון ונדודי שינה יכולים להופיע בשל חרדות, פחדים ובעיות אחרות. לחילופין, גם יותר מדי שעות שינה ואכילה מוגזמת עלולים להעיד על בעיה אחרת ברקע.
6. עיסוק בפעילות בעייתית יותר מהרגיל
אם הילד מפגין לפתע בעייתיות בגן או בבית הספר, או שהוא מפריע יותר מהרגיל לבני המשפחה – יש סימן לדאגה. ילדים רבים מביעים רגשות באמצעות התנהגות שלילית/רעה, כגון לדבר ולענות בחוצפה, לריב עם ילדים אחרים וכן הלאה. אז לפני שאתם מענישים את הילד, ובמיוחד אם מדובר במשהו שחוזר על עצמו ואינו חד פעמי – פנו לעזרה מקצועית.
7. התנהגות הרסנית שחוזרת על עצמה
משיכה בשיער, חיטוט בעור או בציפורניים עלולים להעיד על בעיה אחרת. אם הילד עוסק בפעילויות הרסניות שחוזרות על עצמן, חשוב מאוד שידבר עם בעל מקצוע בהקדם. פעילויות אלה הן למעשה כיסוי על בעיות עמוקות יותר כגון כעס, כאב או טינה.
8. הערות בנוסח "הלוואי שלא הייתי כאן" או "לאף אחד לא אכפת אם אברח"
הערות מהסוג הזה יכולות להיות סוג של משיכת תשומת לב מצד אחד, אבל גם עלולות להעיד על בעיה קשה יותר המתחבאת מאחוריהן. דובבו את הילד, נסו להבין על מה מדובר ובמקביל חפשו עזרה מקצועית.
9. דיבור מפורש על פגיעה עצמית או ביצועה
כאן כבר אין יותר מדי מה לחשוב ולבחון – יש לפנות מיידית לקבלת עזרה.
אל תפחדו לדבר עם הילד ולשאול אותו מפורשות "אתה צריך עזרה עם זה?" או "אתה רוצה שנעזור לך?". פעמים רבות גם פנייה לרופא הילדים הקבוע שלכם, תסייע לאבחן מה הבעיה ולמי צריך לפנות בהמשך.