הילד מסרב להיכנס למיטה בשעת ההשכבה? האם הוא קורא לכם שוב ושוב מהמיטה, מבקש עוד נשיקה, עוד סיפור, עוד פיפי? לא תמיד הדבר מעיד על בעיה כי ייתכן שהילד באמת צריך משהו; אבל כאשר זה הופך לשגרה קבועה – הנה כמה טיפים שיסייעו לכם לטפל במצב.
חשוב לציין שכדאי לבסס שגרה קבועה של השכבה לשנת לילה מדי ערב, כדי שהילד יתרגל לכך כבר מגיל צעיר מאוד. לדוגמה – רצוי להימנע מפעילות סוערת וקולנית לפני השינה (כגון טלוויזיה, מכשירי מסך, משחקים רועשים ועוד).
אם תעשו זאת כבר מההתחלה, רוב הסיכויים שלא תיתקלו במצבים בהם הילד קורא לכם או יוצא מהחדר. עם זאת, יש מספר מצבים שכדאי לקחת בחשבון וכיצד להתמודד איתם.
שינת תינוקות שונה מהותית משינה של ילד או מבוגר, וזאת בשל מבנה ביולוגי שונה. תינוקות רכים עד גיל חודשיים ישנים רוב שעות היממה, כ-14.5 שעות בממוצע. לאחר 3 חודשים הממוצע יורד לכדי 13.5 שעות, וגם בני שנה עד שנתיים ישנים יותר מחצי יממה (12 שעות).
למרות שעות השינה המרובות, שנתם של תינוקות מקוטעת ואינה רציפה. יש לכך כמה סיבות עיקריות:
קיבה קטנה – מכיוון שקיבתם של תינוקות רכים עדיין קטנה, הם צריכים לאכול בתדירות גבוהה כדי לקבל את המענה התזונתי הדרוש להם. זו סיבה אחת לכך שהם מתעוררים בלילה מספר פעמים.
שעון ביולוגי הפוך – עד גיל שלושה חודשים לערך, תינוקות ישנים בהתאם למחזור השינה אליו התרגלו ברחם. השעון הביולוגי שלהם עדיין אינו מותאם לשינה בלילה ולערות ביום, ולכן מחזורי השינה שלהם מתפזרים על פני כל שעות היממה. ככל שנקדים לחשוף אותם לאור בשעות היום, כך הם יפתחו שינה סדירה בשעות הלילה.
סיבות נוספות – חוקרים משערים ששינה קלה מונעת תסמונת מוות בעריסה; כמו כן התעוררות בלילות עשויה להעיד על אי נוחות כלשהו, כגון כאב.
השכבה לישון בשעה מוקדמת מדי
האם ייתכן שהשכבתם את הילד לישון מוקדם מדי? במקרה כזה הוא עדיין אינו עייף דיו כדי להירדם. קחו בחשבון שילדים רבים הולכים לישון גם במסגרות החינוכיות שלהם – כגון המעון והגן – ולכן לא תמיד יהיו עייפים בשעת ההשכבה שבחרתם עבורם.
בררו עם המוסד החינוכי כמה שעות הילד ישן בכל צהריים, ובהתאם לכך עכבו מעט את שעת השינה שלהם בערב (במיוחד אם הילד קם מאוחר משנת הצהריים שלו במעון או בגן).
חרדות ופחדים של ילדים
האם ילדכם סובל מחרדות כלשהן? חלק ניכר מהילדים פוחד מהחושך או שיש להם חרדת פרידה או אפילו סובלים מחלומות רעים בלילות. פחדים וחרדות מהסוגים הללו, עלולים לגרום לילד לסרב ללכת לישון או לקרוא לכם שוב ושוב כשהוא בחדרו לאחר ההשכבה.
אם קלטתם שזו אכן הסיבה לבעיות ההירדמות של הילד, נסו ללמד אותו שיטות להרגעה עצמית באמצעות נשימות או אפילו דמיון מודרך. אפשרו לילד לקחת את השליטה במתרחש לידיים שלו, וזאת באמצעות בובה שהוא אוהב, סיפור שיגרש את כל הפחדים או חפץ אחר שיכול לשמש "לוכד חלומות" אפקטיבי עבור הילד.
בחינת הגבולות שלכם
אפשרות נוספת היא שילדכם פשוט בוחן את גבולותיכם ומה מותר ואסור לעשות. לצורך כך הילד ישתמש בכל האמצעים העומדים לרשותו, כולל לקרוא לכם ו"להשתמש בכם" כדי לקבל עוד כמה דקות של ערות במקום לישון.
כדי לפתור את הבעיה קבעו לילד לוח זמנים ברור לשעות הערב, והסבירו לו שמרגע שהשכבתם אותו לישון נגמרו המשחקים – והוא צריך להישאר במיטה עד הבוקר. כדי למנוע כל מיני "הפתעות" בדרך, ודאו יחד עם הילד מראש שהוא קיבל כל מה שרצה – אכל, שתה, עשה פיפי, צחצח שיניים, סיפר לכם כל מה שהיה לו לספר וכן הלאה.
תנו לו נשיקת לילה טוב וחיבוק אוהב – וצאו מהחדר תוך כדי מבט בוחן אחרון כדי לוודא שהזאטוט במיטה. מרגע זה כל קימה מהמיטה תלווה בהחזרה מיידית לחדר בצורה רגועה, בלי לכעוס ובלי להטיף מוסר. ייתכן שבלילות הראשונים תידרש מכם סבלנות רבה, כי תצטרכו לעשות עשרות "החזרות" שכאלה אל המיטה; אך ככל שתתמידו ותהיו נחושים, ייפסקו ניסיונות היציאה מהמיטה.
אם הילד אינו יוצא מהחדר אך ממשיך לקרוא לכם שוב ושוב, אל תגיבו ואל תיכנסו לחדר כדי לברר מה מצבו. הילד כבר קיבל את כל מה שרצה – מים, פיפי, חיבוק ונשיקה – ואין שום תירוץ נוסף להישאר ער. כל תגובה מצדכם לקריאות הילד, רק תחמיר את המצב – כי הוא ילמד שזה מה שמפעיל אתכם. אפילו אם הוא צועק אבל נשאר בחדרו, אל תגיבו.
חזקו את הילד על התנהגות חיובית בהתאם למה שקבעתם. בכל בוקר שלאחר שנת הלילה, שבחו את הילד שהלך לישון בלי לקרוא לכם או בלי לצאת מהחדר. גם אם הוא כן הפר את ההסכם, אל תזכירו זאת בבוקר המחרת – ונסו לפתוח את היום בצורה חיובית.
אם הילד מגיע למצבי התנהגות קיצוניים ואתם מודאגים מעבר לרגיל, פנו לקבלת ייעוץ מקצועי.