לרוב האנשים יש לפחות אח או אחות. כדי להבין עד כמה חשובה מערכת היחסים שלנו עם האחים או האחיות שלנו, צריך לענות על שאלות כגון מהי חשיבותו של סדר הלידה ומדוע ילדים ממשפחה אחת גדלים להיות בעלי אישיות שונה מאוד?
האחים המפורסמים הראשונים בהיסטוריה
פעם היה ילד בשם קין שקיבל את כל האהבה והתשומת לב משני הוריו. כשהתבגר, הילד ידע רק עולם אחד והוא עצמו עמד במרכזו. כולם מסביבו דאגו רק לו ולא לשום דבר אחר. כל זה השתנה כשאימו ילדה את הבל.
קין היה צריך להבין שתשומת הלב של הוריו צריכה להתחלק כעת בינו לבין אחיו. זו הייתה תובנה שהוא לא היה מסוגל לקבל, ולכן הוא נעשה יותר ויותר קנאי, ולפעמים אפילו אלים, כלפי אחיו הקטן.
קין, כבן הבכור, הסתכל באופן טבעי על אביו כמודל לחיקוי. בעקבות נורמות חברתיות מסוימות, הוריו של קין גידלו אותו עם ציפיות מסוימות; לכן כאב לו במיוחד לראות כיצד כל תשומת הלב עוברת ממנו לאחיו הצעיר.
הבל, כמובן, נשא את עיניו אל אחיו הגדול. גם לו הדברים לא היו קלים, אבל בניגוד לקין, הבל לא ידע אחרת.
כשהבנים גדלו, קין קיבל תחושת אחריות חזקה ובעקבות המסורת השתלט על החווה המשפחתית. הבל, שהיה חופשי מכל התחייבות, בחר להיות רועה צאן. קין קינא באוטונומיה של אחיו הצעיר, משום שהחיים כחקלאי נעשו קשים יותר ויותר.
ביום בו האחים היו אמורים לתת מתנה לאביהם, קין הביא רק כמה צרורות של עשב יבש. הבל הביא כבש שלם. כשהאב הודה להבל על נדיבותו, חש קין בושה עמוקה. בן לילה הפכה הבושה שלו לשנאה בממדים מפלצתיים, ולמחרת הוא הרג את אחיו.
תיאוריית הפסיכולוגיה האינדיבידואלית של אדלר
התרומה הגדולה הראשונה לתחום חקר האחים הגיעה מהפסיכיאטר האוסטרי אלפרד אדלר, ומתאוריית הפסיכולוגיה האינדיבידואלית שלו. אדלר האמין שהמניע העיקרי בהתנהגות האנושית הוא הרצון שלנו לכוח, בין השאר כפיצוי על תחושת הנחיתות שלנו. לפיכך, לדינמיקה בין אחים יש תפקיד מרכזי בחיי המשפחה ובהתפתחות האישיות כאשר אנו גדלים.
אדלר טען שילדים שגדלים באותה משפחה חווים את המשפחה אחרת; במיוחד כאשר מדובר ביריבות בין אחים על משאבי המשפחה, שמשפיעה על התפתחות האישיות. כאמצעי להפחתת התחרות, האחים מתבדלים, מפתחים תכונות שונות ובוחרים בתחומי עניין שונים. כשהאחים לא מוצאים את הנישות שלהם, מערכת היחסים שלהם עלולה לסבול מכך.
האחים קלוג שנאו זה את זה, ונלחמו בבית המשפט מי המציא את הקורנפלקס. בני הזוג דאסלר התחרו בעסקים; לאחר שאחד הקים את אדידס, השני הקים את פומה. אבל למרות זאת אחים רבים אוהבים זה את זה יותר מהכל.
מה אנחנו יודעים על דינמיקת אחים? הנה 6 תובנות שמציע המדע המודרני.
6 עובדות על דינמיקה בין אחים
עובדה 1
ילדים בכורים ורווקים רואים את אביהם או אמם כמודל לחיקוי. הפער בהתפתחות הנפשית והפיזית בינם לבין הוריהם עשוי להיות הסיבה לכך שיש להם, בממוצע, מנת משכל גבוהה יותר. הורים נוטים לתת יותר תשומת לב לבכורים, ולעיתים קרובות מציבים להם ציפיות גבוהות יותר. אם הם לא יכולים לעמוד בציפיות הללו, הם עשויים להרגיש נחותים, אבל בממוצע, נראה שהם מרוויחים מהעמדה שלהם.
עובדה 2
אחים צעירים מבססים את התפתחותם לפי אחיהם או אחיותיהם הגדולים. יש להם פער התפתחותי קטן יותר להתגבר עליו. הם עשויים גם להרגיש שיש להם פחות מה להוכיח, אך כתוצאה מחוסר תשומת לב של ההורים הם מפתחים חרדה חברתית לעתים קרובות יותר.
עובדה 3
בממוצע, היחסים בין אחים מסוכסכים יותר. מערכות היחסים בין אחיות אינטימיות יותר.
עובדה 4
אחים ואחיות מבלים יותר זמן אחד עם השני מאשר עם הוריהם. הדבר נכון פי 2 כאשר מדובר באחים הצעירים יותר.
עובדה 5
ילדים שיש להם אחים או אחיות, פעילים יותר פיזית ולעיתים רחוקות יותר בעלי משקל עודף. לעיתים קרובות הם גם מאושרים יותר. כמה מחקרים מצביעים על כך שהם מפתחים מיומנויות חברתיות מהר יותר מאשר ילדים ממשפחות של ילדים יחידים, אך המחקר אינו חד משמעי.
עובדה 6
נראה כי היקשרות בין אחים היא גורם מנבא חזק לרווחה – לפעמים חשובה יותר מהיקשרות אבהית. זה גם אומר שאם אחד מציק לשני, זה יכול להשפיע עליהם לכל החיים.
מחקר שוודי אחד של אנשים בני 80 גילה שבעוד שקרבה לחברים לא תרמה הרבה לסיפוק מהחיים, הרגשת קרבה לאח / אחות כן תרמה לתחושה כזו.
העצה של אדלר בנוגע ליריבות בין אחים
לאלו מכם הנאבקים עם אח קשה, לאדלר הייתה העצה הבאה: "כלל פשוט בהתמודדות עם מי שקשה להסתדר איתו, הוא לזכור שאדם זה שואף לטעון את עליונותו; לכן חייבין להתמודד איתו מנקודת מבט זו."