כשהתינוק שלכם מתחיל לעשות צרכים באופן עצמאי, ללא חיתולים – מתחיל שלב חדש של עצמאות בחייו. איך יודעים מתי מגיע השלב הנכון לגמילה מחיתולים? ואיך עושים זאת בצורה הכי קלה וטבעית, גם עבורכם וגם עבור ילדכם? המדריך המלא.
איפשהו בין גיל 18 ל-24 חודשים, רוב הפעוטות מתחילים "לאותת" לנו ההורים, שהנה הם כבר הופכים להיות עצמאים בכל הנוגע לעשיית צרכים. זהו שלב שבו הילד הופך מתינוק תלותי לחלוטין, לילד בוגר ועצמאי. גמילה מוחלטת מחיתולים עשויה להימשך זמן רב, ובמקרי קיצון היא מסתיימת אף בגילאי 6 או 8; אז איך בכל זאת יודעים מתי להתחיל?
גמילה מחיתולים – שמים לב לסימנים
ראשית כדאי לשים לב לסימנים מסוימים שהילד "שולח" לנו, לקראת גיל שנתיים בממוצע:
- האם החיתול של הילד יבש כבר כמה שעות?
- האם העולל מדווח "בזמן אמת" לפני או אחרי עשיית צרכים?
- האם הזאטוט מגיע לסיר / לשירותים לבד, מוריד את הבגדים ומשתמש בהם עצמאית?
- האם הילד מבקש מכם או באופן כללי להוריד את החיתול?
זה בדיוק הזמן להתחיל תהליך של גמילה מחיתולים, בהנחה שגם אתם ההורים פנויים לזה כרגע. האם יש לכם את הסבלנות הדרושה לתהליך גמילה מתחילתו עד סופו? האם הבנתם שזה עשוי להימשך זמן מה, ויהיו גם לא מעט "פספוסים רטובים"? אם התקופה עמוסה או לחוצה מדי עבורכם, מומלץ לחכות קצת עם הגמילה, עד שתוכלו להתפנות לכך בלב שלם.
למרות כל הנאמר לעיל, מומלץ לא לדחות את הגמילה (בהנחה שהילד מוכן לכך). למרות שקל יותר לגמול מחיתולים בעונת הקיץ, עשו זאת גם אם עדיין חורף או סתיו. זה ישתלם לכם מהר יותר בעתיד הנראה לעין.
איך נגמלים מחיתולים?
ראשית חשוב לזכור שגמילה מחיתולים עשויה להימשך עד חצי שנה, כאשר לכל ילד/ה קצב משלו/ה. הדבר החשוב ביותר הוא לשמור על אווירה חיובית ומכבדת, ולא לגרום לילד לחוש בושה או אשמה בשום שלב משלבי הגמילה.
הנה כמה שלבים עיקריים בתהליך:
1. עושים היכרות עם הסיר או השירותים בזמנים קבועים מדי יום. אפשר לעשות זאת אחרי ארוחת הערב או לפני המקלחת, ואם אתם יודעים על מועד קבוע שבו הילד עושה את צרכיו – השתמשו בכך לטובת הגמילה. סייעו לילד והקלו על התהליך באמצעות שרפרף נמוך לרגליים, כיסוי אסלה מיוחד לילדים ועוד.
2. אחרי שחוויתם כמה הצלחות, בהן הילד ישב על הסיר / האסלה עם הבגדים או החיתול – אפשר לתת לו לשבת גם בלי חיתול. רק לאחר מספר פעמים בהן הילד עשה צרכים ללא חיתול, ניתן להוריד את החיתול ולעבור לתחתונים.
3. לאורך כל התהליך נעודד את הקטנטנים עם מילים, מגע ותשומת לב – או אפילו עם תגמולים קטנים כגון מדבקות או פעילות מהנה ביחד. הימנעו מהבטחת פרסים גדולים מצד אחד, ומצד שני אל תקניטו, תענישו או תכעסו על הילד אם פספס; זהו חלק טבעי בתהליך ואנחנו ממש לא רוצים שהילד יפתח תסביכים סביב עשיית צרכים – עכשיו או בעתיד.
4. שאלו את הילד האם הוא צריך ללכת לשירותים, בייחוד אחרי ארוחות, ואל תזרקו את החיתולים עד שהוא/היא נגמלים סופית. בתחילת התהליך ייתכן שתצטרכו להשתמש בחיתולים רק בשעות השינה, ולהוריד אותם בשעות היום. קחו זאת מראש בחשבון והיו מוכנים לפספוסים מדי פעם, להרטבה במיטה ועוד. כל אלו יחלפו ברגע שהילד ילמד לזהות לבד מתי הוא צריך ללכת לשירותים, ויעשה זאת עצמאית.
הערה חשובה: אם הילד הגיע לגיל 4 ועדיין לא גמול מחיתולים, מומלץ לפנות לרופא הילדים או לגורם מקצועי דומה אחר.
המאמר אינו מהווה תחליף להתייעצות עם הגורמים המקצועיים הרלוונטיים.