מדריך עזרה ראשונה והחייאה לתינוקות בני 12 חודשים ומטה
החייאה בתינוקות מתבצעת באופן קצת שונה בהשוואה להחייאה במבוגר, זאת מכיוון שיש הבדלי גודל וכן הבדלים נוספים אחרים בין שני מקרים אלו. קבלו מדריך עזרה ראשונה להחייאת תינוקות בני שנה ומטה.
גופם של תינוקות שונה מגופם של מבוגרים, ובייחוד כאשר מדובר בתינוקות בני 12 חודשים ומטה. לתינוקות יש עצמות רכות, ראש גדול, לשון גדולה ביחס לגוף, ריאות קטנות עם נפח נשימה קטן וכן לב מפותח בהשוואה לשאר הגוף. הבדלים אלו משפיעים על האופן בו נבצע החייאה בתינוק בן שנה ומטה, בדגש על לחיצות חזה והנשמות.
החייאה לתינוקות – מדריך וידאו
שלב 1 – לפני ההחייאה
בדקו שהשטח בטוח
ודאו שאתם והתינוק לא בסכנה.
בדיקת הכרה
בדקו את תגובות התינוק: דברו אליו בקול רם, צבטו בעדינות את כף רגלו או את כתפו, בדקו האם התינוק פוקח עיניים או בוכה.
הזמנת עזרה ראשונה
בקשו מאדם נוסף או חייגו בעצמכם 101 להזמנת אמבולנס של מגן דוד אדום או כל שירות סיוע אחר. אם אתם לבד עם התינוק, בצעו דקה אחת של החייאה טרם קריאה לעזרה (איך? ראו סעיפים הבאים).
שלב 2 בהחייאה – בדיקת נשימה ונתיבי אוויר
בדיקת נתיב אוויר
בדקו את פיו של התינוק. האם יש עצמים החוסמים את נתיב האוויר, כגון מזון, קיא או דם? השתמשו בזרת שלכם כדי לנקות ולגרוף החוצה כל מה שחוסם את נתיב האוויר. אל תדחפו את האצבע אל החלק האחורי בעומק הגרון.
בדיקת נשימה
בדקו האם יש נשימה? האם יש תנועת חזה, האם יש קולות נשימה או האם אתם מרגישים על הלחי שלכם אוויר יוצא ונכנס (לא יותר מ-10 שניות). נשימות חלושות ולא סדירות אינן נחשבות נשימה תקינה.
אם התינוק נושם – החזיקו אותו בתנוחת צד באמצעות זרועותיכם, אחת תומכת מתחת לראש והשנייה מחזיקה את יתר גופו (ראו תמונה).
אם התינוק לא נושם – התחילו החייאה.
שלב 3 בהחייאה – עיסוי לב והנשמות
30 לחיצות חזה
הניחו את התינוק על הגב על גבי משטח יציב. הניחו 2 אצבעות ישרות (90 מעלות) במרכז החזה של התינוק, בקו ישר בין הפטמות. בצעו 30 לחיצות בקצב של 2 בשנייה (120 בדקה). כל לחיצה צריכה לדחוף את החזה מטה ב-3 סנטימטרים לערך. בסיום כל לחיצה ודאו שאתם משחררים את החזה לחלוטין ומאפשרים לו לעלות בחזרה למעלה, בטרם תלחצו עליו שוב.
2 הנשמות
אחזו את ראשו של התינוק כך שהסנטר לא יצנח מטה והראש יהיה מוטה כלפי מעלה. קחו שאיפה והקיפו עם השפתיים שלכם את פיו ואפו של התינוק עד לאטימה מוחלטת. נשפו בעדינות במשך שנייה אחת, והביטו האם החזה עולה בתגובה. בדקו האם אוויר יוצא מהחזה. קחו שאיפה נוספת וחזרו על התהליך. אם החזה של התינוק לא עולה ויורד, בדקו שוב האם יש חסימה של נתיב האוויר.
שילוב מתמשך בין לחיצות להנשמות
המשיכו עם 30 לחיצות ולאחריהן 2 הנשמות, עד שתגיע עזרה מקצועית. אם התינוק מתחיל לנשום ולהגיב, הניחו אותו בתנוחת צד (ראו שלב 2).
מדריך זה אינו מהווה תחליף לקורס עזרה ראשונה