ילדים גדלים מאושרים ובריאים כאשר יש להם הורות מטפחת, חמה, רגישה וגמישה. קשרים חזקים עם ילדים בנויים על תשומת לב חיובית, זמן איכות והבעת עניין. כללים וגבולות ברורים מעודדים התנהגות חיובית ועוזרים לילדים להרגיש בטוחים.
כדי לעמוד בהצלחה בכל אלו, כל הורה יחידני צריך לדאוג גם לעצמו ולבריאותו הפיזית והנפשית. טוב גם בשביל ההורה וגם בשביל ילדיו.
הורים יחידים צריכים להתמודד עם אותם אתגרים כמו כל אחד אחר, אך ללא התמיכה הנוספת מבן/בת זוג. חיוני לשמור על גישה חיובית ולקבל כמה שיותר תמיכה מסביב, בעיקר מבני משפחה, חברים ואנשי מקצוע במידת הצורך.
אין זה משנה כמה הורים נמצאים בתמונה – משנה רק התמיכה בילדים. ללא קשר לסידורים המשפחתיים שלכם, תוכלו לעזור לילד לגדול ולהתפתח היטב באמצעים פשוטים כגון:
- לחשוב איך לענות על צורכי הילד.
- להישאר רגועים ולנהל את הרגשות והתגובות שלכם.
- לקבל מידע שעוזר לכם להרגיש בטוח לגבי הורות.
- לקבל תמיכה ממשפחה וחברים או הדרכת הורים / ייעוץ פסיכולוגי מגורם מקצועי.
אם אתם חד הוריים בגלל פרידה או גירושין, חשוב לוודא שילדיכם יודעים ששני ההורים עדיין אוהבים אותם ושהפרידה אינה באשמתם.
בניית קשר חיובי עם הילדים כהורה יחיד
מערכת יחסים חיובית תעזור לילדיכם להרגיש בטוחים ואהובים. דבר זה יכול לעזור להם להתמודד עם כל שינוי במצב המשפחתי, ויסייע גם לכם – ההורים – להרגיש טוב בתוך הסיטואציה.
הנה כמה דרכים בהן תוכלו לטפח את מערכת היחסים שלכם עם ילדיכם.
הפיקו את המרב מרגעי היומיום
זמן איכות עם ילדכם יכול להתממש בכל רגע ובכל מקום. אתם יכולים לשוחח יחד תוך כדי בישול או ארוחת ערב משותפת; אפשר לשחק משחקי מילים באוטובוס, לשיר במכונית או לספר סיפורים מצחיקים לפני השינה.
הביעו עניין בילד
ניתן לעשות זאת בדרכים רבות:
- דברו על הדברים האהובים על ילדכם, מספורט ומוזיקה ועד ספרים, איך דברים עובדים ועוד.
- בקשו מהילד להראות לכם את האפליקציה האהובה עליו או ללמד אתכם לשחק את המשחק האהוב עליו.
- השתדלו להגיע להופעות הילד בבית הספר או לאירועי ספורט.
העניקו לילדכם תשומת לב חיובית
תשומת לב חיובית משמעה להגיב לילד בחום ובעניין. זה יכול להיות פשוט כמו לחייך, לצחוק או לחבק את הילד לעתים קרובות ככל שאפשר. אפשר גם להראות לילד שאתם שמחים לראות אותו דבר ראשון בבוקר, וכן כשהוא חוזר הביתה ממעון היום, מהגן או מבית הספר.
הקדישו זמן איכות אחד על אחד
אם יש לכם יותר מילד אחד, נסו להעניק לכל אחד מהם זמן לבד בנפרד מהילדים האחרים. זה יכול להיות קריאת ספר לפני השינה עם הילד הצעיר יותר, או משחק שקט עם הילד הגדול יותר כאשר הצעירים ישנים.
עידוד התנהגות חיובית
כללים וגבולות ברורים יעודדו את ילדכם להתנהג בדרכים חיוביות.
מומלץ להרבות בדברי שבח כאשר הילד מתנהג בצורה חיובית התואמת לערכים שאתם רוצים להנחיל. זוהי דרך מצוינת לחזק את מערכת היחסים שלכם ולעזור לילדכם להרגיש טוב עם עצמו. זה גם יכול לעודד התנהגות חיובית.
במקביל, גישה זו גם מסייעת לילד להרגיש בטוח ולפתח ביטחון עצמי. כאשר הילד מרגיש בטוח בצורה עקבית, הוא יוכל להתמודד בהצלחה רבה יותר עם שינויים אחרים בחייו.
הנה כמה רעיונות לעידוד התנהגות חיובית שתעזור לילד לחוש ביטחון בכם ובסביבתו:
קבעו כללים ברורים
שוחחו עם ילדכם על הכללים וההשלכות המשפחתיות החלות כאשר הוא נמצא איתכם. חוקי משפחה הם אמירות חיוביות על איך אתם רוצים להתנהג אחד כלפי השני.
כללים יכולים לעזור לכל אחד במשפחה להסתדר טוב יותר, ולהפוך את חיי המשפחה לחיוביים ושלווים יותר. אם יש הורה נוסף בתמונה, זה בסדר אם הכללים שלכם שונים מאלה של ההורה השני.
היו עקביים
אם משפחתכם חוותה פרידה או שינוי משמעותי אחר, אתם עלולים להרגיש חוסר רצון למלא אחר הכללים והחוקים. אתם עשויים להרגיש שהילד עבר מספיק.
עם זאת, בהנחה שאתם מקפידים על התנהגות עקבית בחינוך הילד, רצוי להעביר את המסר שיש כללים שלא משתנים. זה לא רק מעודד התנהגות חיובית, אלא גם נותן לילדכם את הביטחון והעקביות שהם צריכים.
הקפידו על שגרה
שגרה מעודדת התנהגות חיובית מכיוון שהיא מבהירה מי צריך לעשות מה, מתי, באיזה סדר ובאיזו תדירות. בנוסף היא מסייעת לחיי המשפחה להתנהל בצורה חלקה יותר. כך יהיה לכם יותר זמן לעשות דברים מהנים עם ילדיכם, לטובת מערכת היחסים שלכם ולרווחת הילדים.
שימו לב לרגשות
ייתכן שילדיכם חשים רגשות חזקים, כמו תסכול, כעס, בושה או אבל. מתן עזרה להבנה ולניהול של רגשות אלו יכול לסייע לילד ולהנחות אותו לקראת התנהגות חיובית. אם לעיתים הילדים מוצפים מדי בשל רגשותיהם, עזרו להם להירגע (כל ילד לפי גילו אופיו).
אם אתם הורה יחידני בשל פרידה טרייה, ייתכן שילדיכם יפגינו התנהגות מאתגרת. לדוגמה, ילדים מסוימים עשויים לחוות יותר התקפי זעם או להתווכח לעתים קרובות יותר. אם אתם מודאגים מהתנהגות ילדכם, צעד ראשון הוא לדבר עם רופא המשפחה, אחות בריאות הילד או המחנך במסגרת הלימודית.
היו אדיבים לעצמכם
כהורים יחידנים, אתם עלולים לפעמים להיות קשים עם עצמכם. אתם עשויים להשוות את עצמכם להורים אחרים ולשפוט את עצמכם בחומרה. חמלה עצמית היא להיות אדיב לעצמכם ולזכור שאתם עושים כמיטב יכולתכן, גם כשהדברים לא יוצאים תמיד כמו שרציתם.
חמלה עצמית תומכת בבריאות הנפשית וברווחה שלכם. זה עוזר להרגיש פחות לחוץ וחרדה, כך שאתם יכולים לתת לילדכם את מה שהוא צריך כדי לגדול ולהתפתח היטב.
חמלה עצמית מתחילה בהבנת רגשותיכם. אם אתם מחמירים עם עצמכם, הצעד הבא הוא להזכיר לעצמכם שגידול ילדים הוא עבודה לא קלה. זה בסדר אם קשה לכם ואתם זקוקים לעזרה. השלב האחרון הוא להגיד משהו טוב לעצמכם (כמו: 'גם להורים אחרים זה קשה – אני לא לבד').
הגישה החיובית, החוזק והנחישות שלכם יכולים לתת לילדכם דוגמה טובה. אתם יכולים להראות לילד שאפשר להתמיד ולהמשיך, גם אם קשה ולא הכול מסתדר כמו שרוצים.
אם קשה לכם להיות אדיבים לעצמכם, מומלץ לדבר עם רופא המשפחה, מדריך הורים או פסיכולוג.
התמודדות עם רגשות ובעיות של מבוגרים
הורים בכל סוגי המשפחות יכולים להרגיש עצובים, כועסים או מוטרדים בשעת לחץ. כשזה קורה, חשוב ליידע את הילדים שאתם אוהבים אותם ושהרגשות והתגובות שלכם לא קשורות אליהם. יהיה זה טוב גם להרגיע את הילד ולהסביר לו שדברים ישתפרו, שיש לכם אנשים שיכולים לתמוך בכם ושתמיד תהיו שם בשבילו.
אם ילדכם גדול מספיק כדי להבין, נסו להיות ברורים, ישירים וכנים לגבי מה שמפריע לכם, אבל בלי יותר מדי פרטים. לדוגמה: 'היה לי יום רע בעבודה היום. אני במצב רוח עצבני'. ביטוי הרגשות שלכם בצורה שקולה ומדודה, עוזר גם לילדים ללמוד להביע את רגשותיהם.
השתדלו לא לערב בעיות של מבוגרים בשיחות עם ילדכם. דאגות כלכליות, בעיות במערכות יחסים או עימות עם ההורה השני – כל אלו עלולים לגרום לילדים לחוש חרדה רבה. עדיף להימנע מכך.
לדאוג לעצמכם
כאשר אתם מרוכזים בטיפול בילד, אתם עלולים לשכוח את עצמכם ולהזניח את צורכיכם. חשוב לשמור על עצמכם פיזית, נפשית ורגשית – מכיוון שזה טוב גם לכם וגם לילדיכם.
חלק מהותי בשמירה על עצמכם כהורה יחיד הוא קבלת תמיכה. חשבו מראש למי תוכלו להתקשר לעזרה כשאתם זקוקים לה, ואיזה סוגי תמיכה האנשים סביבכם יכולים להציע לכם: עזרה מעשית במשימות יומיומיות, תמיכה רגשית, מידע ועצות וכן הלאה.
כמו כן היו מודעים לקיומם של שירותי תמיכה עבור הורים ומשפחות. ניתן ליצור קשר עם קווי סיוע, ארגונים רלוונטיים או גורמים מקצועיים כגון עובדים סוציאליים בשירותי הרווחה העירוניים, פסיכולוגים ועוד.
מאמר זה אינו מהווה המלצה או תחליף לייעוץ מקצועי