כאשר תינוק חדש מצטרף למשפחה, ילדים קטנים חשים נרגשים אך במקביל גם מעט "מוזנחים". ילדים עשויים להביע את רגשותיהם אודות אחיהם החדשים באמצעות התנהגות מאתגרת, בלשון המעטה. מכיוון שכך, מומלץ לתת להם כמה שיותר תשומת לב, ולכלול אותם בשגרת הטיפול בתינוק.
יצירת רגשות חיוביים לגבי התינוק החדש
כאשר אח או אחות חדשים באים לעולם, הילדים הצעירים בבית עלולים להרגיש שאתם נותנים לתינוק את כל תשומת הלב. אם תהיו מספיק קשובים לתחושות הללו, ותציעו להם המון תשומת לב – הם יבינו שאתם עדיין שם גם בשבילם (עובדה שתתרום גם לתחושת הביטחון האישית שלהם).
הקדשת זמן של אחד על אחד עם ילדיכם הנוספים היא פתרון מצוין. אם יש לכם בן / בת זוג, שניכם יכולים לעשות זאת בתורות: אחד מכם ידאג לתינוק והשני ידאג לילדים האחרים. גם כאשר אתם עסוקים בטיפול בתינוק, במקביל אפשר ליידע את הילדים האחרים בבית שהם עדיין חשובים – וזאת על ידי פעילויות מיוחדות במשותף.
לדוגמה, שיר מיוחד שאפשר לשיר ביחד או ספר מיוחד שקוראים לפני השינה. בנוסף אפשר להיעזר גם בבני המשפחה הנוספים, כגון אחים / אחיות גדולים, דודים ובני דודים – שיכולים להפעיל את הילדים, ולקחת אותם לטיולים בפארק או כל פעילות רלוונטית אחרת.
באותה מידה חשוב שהילדים יכירו את התינוק החדש בבית ויתרגלו לנוכחותו. לדוגמה, אפשר לתת להם לגעת בתינוק בעדינות, כאשר אתם משגיחים היטב על המתרחש. אפשר גם לכלול את האחים / האחיות בזמן הטיפול בתינוק – בזמן האמבטיה, בקשו מהילדים להביא צעצועים או מוצרים רלוונטיים כגון מגבת, מוצץ לתינוק וכן הלאה.
במקביל אל תשכחו לשבח ולעודד את הילדים הנוספים בבית. לדוגמה, אם הילד "עוזר" לטפל בתינוק ומלטף אותו מדי פעם – שבחו אותו: "כל הכבוד עידו, יש לנו מזל שאתה אח כזה טוב." כמו כן ודאו שהילד מבין שהוא לא צריך לטפל בעצמו בתינוק, כי אתם ההורים שם בשביל לעשות את זה.
זמן ההנקה יכול להיות דרך מצוינת לתת תשומת לב גם לתינוק וגם לילדים הנוספים בבית. ייתכן שהילדים כבר סקרנים בנוגע להנקה, ועשויים לשאול שאלות. זה הזמן לענות להם בסבלנות, להסביר מה קורה ("התינוק אוכל") ולתת גם להם "להשתתף" בפעילות הזו. לדוגמה, תנו להם לשבת צמוד ולראות כיצד התינוק אוכל.
ייתכן שחלק מהילדים אפילו יבקש לינוק בשלב כלשהו; כדאי להיות מוכנים מראש לבקשה מהסוג הזה. הדרך הטובה ביותר תהיה להגיד להם שזה אוכל לתינוקות בלבד, והרי הם כבר לא תינוקות – אלא ילדים גדולים. במקביל תנו להם מאכל שמתאים לילדים גדולים, שהתינוק לא יכול עדיין לאכול – והדגישו זאת: "זה אוכל של גדולים בלבד." כך תצליחו לנסות לאזן את המצב.
התנהגות בעייתית וכיצד לטפל בה
אין זה נדיר להגיע למצב של התנהגות מאתגרת בקרב פעוטות וילדי גן, כאשר מדובר בתינוק חדש בבית. התנהגות זו היא הדרך שלהם להביע רגשות, בצורה שמילים עדיין לא יכולות לעשות: בלבול בנוגע ליחסים החדשים במשפחה, פחד מהזנחה לטובת התינוק וכן הלאה.
התנהגות כזו עשויה להתבטא בכמה דרכים:
- בכי, צעקות ואפילו בקשות "להחזיר" את התינוק.
- התנהגות "תינוקית" כפיצוי על החוסר בתשומת לב.
- בעיות הירדמות ושינה לא רציפה בלילות.
- הבעת כעס בסביבת התינוק החדש.
- וכן הלאה…
הטיפול בהתנהגות מסוג זה מבוסס בעיקר על מתן חיזוקים חיוביים, שיעודדו את ההתנהגות הרצויה, וכן מתן תשומת לב. לדוגמה:
- לשבח ולעודד את הילד בכל פעם שהוא מפגין התנהגות טובה.
- להגיד לילד כמה שהוא למד וגדל מאז שהיה תינוק בעצמו.
- לערב את הילדים בכל מה שקשור לטיפול בתינוק – זה גורם להם לראות בעצמם אח או אחות גדולים, שעוזרים לדאוג לקטנים.
- לעזור לילדים להביע רגשות באמצעות משחק – הצגת בובות, ציורים, מוזיקה ועוד.
- להישאר רגועים – זה יעזור גם לילדים שלכם לנהל את רגשותיהם ותגובותיהם.
בשלב כלשהו כל הילדים מתרגלים בסוף לנוכחות התינוק החדש; מי מהר יותר ומי לאט יותר. אל תניחו מראש שהם יקבלו את האורח החדש בזרועות פתוחות, ועזרו להם לעשות זאת.